Külföld

Villámcsapás a Fehér Háznál: ketten meghaltak

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 5. 7:01

Négy embert szállítottak életveszélyes sérülésekkel kórházba, ketten később meghaltak. 

Életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba négy embert helyi idő szerint csütörtök este a Fehér Ház mellett található Lafayette parkból egy villámcsapás után – jelentette a Washington Post. A két férfit és két nőt az elnök védelmét is ellátó Secret Service ügynökei, valamint a nemzeti parkok biztonságáért felelős rendőri szerv munkatársai részesítették elsősegélyben. A tűzoltóság közlése szerint az áldozatok a gyors segítségnyújtásnak köszönhetően maradtak életben.

A The Guardian péntek délutáni híre szerint a sérültek közül ketten meghaltak a kórházban, a többiek továbbra is kritikus állapotban vannak. A Fehér Ház közleményben nyilvánított részvétet az áldozatok családjának.

Az áldozatokat egy fás részen találták meg. A tűzoltóság szóvivője az esettel kapcsolatban arra figyelmeztette az embereket, hogy vihar idején nem szabad fák alatt menedéket keresni, mert azok villámlás esetén „nagyon veszélyes helynek” számítanak.

A Postnak egy szemtanú elmondta, hogy a villámlás hatalmas volt.

Az egész környéket megrázta. Olyan volt, mintha egy bomba robbant volna.

Az amerikai országos villámtérképet üzemelő szervezet egyik elemzője a Postnak elmondta, hogy adataik szerint fél másodpercen belül hat kisülés érte el a Fehér Ház közelében ugyanazt a pontot a talajon.

Az amerikai meteorológiai intézet adatai szerint évente átlagosan 23 ember hal meg villámcsapás miatt az Egyesült Államokban, és idén eddig kilenc halálos áldozata volt a villámoknak. Volt köztük, aki kutyát sétáltatott, szerszámokat pakolt be az autójába, kempingezés közben egy sátorban volt, távirányítós repülőgéppel játszott vagy egy patakban csordogált lefelé, amikor belé csapott a villám.

Nyitókép: Villámlás Washington közelében, 2018-ban. Fotó: Jahi Chikwendiu/The Washington Post via Getty Images

#Külföld#villámcsapás#egyesült államok#washington#fehér ház

Címlapról ajánljuk