Külföld

„Kevés szörnyűbb ember van nála” – a konteókirály, aki a Sandy Hookban lemészárolt gyerekek szüleit zaklatta

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. augusztus 5. 10:23

Alex Jones a legismertebb amerikai összeesküvés-hívő. Milliók imádják, és milliókat keres olyan elméletek terjesztésével, hogy a Sandy Hook általános iskolában történt lövöldözés meg sem történt. Most azonban milliárdokat fizethet kijelentéseiért. A mészárlásban meghalt kisgyerekek szülei ugyanis visszavágtak, és éveken át tartó harcba kezdtek ellene, miután a hazugságok pokollá változtatták az életüket. 

Alex Jones több mint húsz éve ontja magából az őrültebbnél őrültebb összeesküvés-elméleteket, és ebben rendkívül sikeres. Több millióan hallgatták és nézték hetente a rádiós és internetes műsorait, ahol több órán keresztül dühösen üvöltve kelt ki valamilyen nem létező és olykor egészen nevetségesen hangzó kormányzati összeesküvés ellen.  

  • Jones szerint az Új Világrend egy pedofil globális elit által irányított „sátánista hightech zsarnokság” lesz, amely új szuperfajt fejleszt ki Bill Gates irányításával.
  • A 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokat az amerikai kormány követte el. Csak úgy, mint az oklahomai robbantást vagy a bostoni maraton idején történt merényletet.
  • Barack Obama volt amerikai elnök szélsőséges iszlamista, az Al-kaida tagja, Michelle Obama pedig transznemű.
  • Az amerikai kormánynak időjárás-irányító fegyvere van, és azzal áradásokat és tornádókat okoztak az Egyesült Államokban.
  • A Pentagon „meleg bombát” fejlesztett ki: azért van egyre több meleg, mert vízbe rakott vegyi anyagokkal homoszexuálisokká változtatják az embereket, hogy kevesebb gyerek szülessen. Nem csoda, hogy „a békák többsége már meleg az Egyesült Államok legtöbb részén”.

Bár rádióműsorát egy idő után beszüntették, InfoWars nevű oldalán, valamint a YouTube-on és a közösségi oldalakon csak még népszerűbb lett, annyira, hogy évente legalább húszmillió dollárt keresett csak a négyórás műsora alatt reklámozott termékek eladásából. A nyilvánvaló hazugságokat és minden bizonyíték nélküli elméleteket terjesztő médiaszemélyiséget sokan félvállról vették, úgy gondolták, nem érdemes vele komolyan foglalkozni, és leginkább csak annyit érdemel, hogy kinevessék.

Aztán jött a minden idők egyik legszörnyűbb iskolai lövöldözésének számító mészárlás a Connecticut állambeli Newtonban, a Sandy Hook általános iskolában, és ezzel minden megváltozott.

„Maga a pokol”

A 2012. december 14-én egy húszéves férfi 26 embert gyilkolt meg az iskolában. Az áldozatok közül húszan hat- és hétéves kisgyerekek voltak. 

A szülők még el sem temették gyermekeiket, esélyük sem volt a szörnyű tragédia feldolgozására, amikor megjelent az összeesküvés-elmélet, amit aztán Jones éveken át népszerűsített: 

azt hangoztatta, hogy a lövöldözés meg sem történt, és az egész csak egy kormányzati összeesküvés, amit arra akarnak felhasználni, hogy elvegyék az emberektől a fegyvereiket.

„Kevés szörnyűbb ember van nála” – az összeesküvésterjesztő, aki megölt kisgyerekek szüleit zaklatta
A Sandy Hook általános iskolában megölt gyerekek szülei, egy hónappal a mészárlás után. Fotó:  John Moore/Getty Images

Az összeesküvés-hívők azonban nem álltak meg annál, hogy egymás között vagy az interneten terjesszék az elméletet, hanem zaklatni kezdték a megölt gyerekek szüleit az interneten és személyesen is. Megrongálták és ellopták az áldozatok tiszteletére emelt emlékműveket, a közösségi oldalakon pedig azt követelték a színészeknek nevezett gyászoló szülőktől, hogy exhumálják gyermekeik maradványait, és így bizonyítsák be, hogy valóban megölték őket.

A gyerekekről közzétett fotók alatt pedig olyan kommenteket hagytak, hogy „kamu gyerek”, „nem halt meg” és „rohadt hazudozó”.

Voltak szülők, akiket az utcán szidalmaztak, azt firtatva, mennyi pénzt kaptak azért, hogy részt vegyenek az összeesküvésben, majd jöttek a halálos fenyegetések, és volt, akinek az autójára és a házára is rálőttek. Egy családnak majdnem tízszer kellett új helyre költöznie, hogy békén hagyják őket, de az összeesküvés-hívők minden egyes alkalommal azonnal közzétették az új címüket, és bujkálni kényszerülnek. 

A legfiatalabb áldozat, Noah Pozner édesanyja 2018-ban elmondta, hogy még fia sírját sem tudja meglátogatni a zaklatások miatt.

Olajat öntött a tűzre

Az áldozatok szülei eleinte azt gondolták, hogy az összeesküvés-hívők lelkesedése egy idő után lankadni fog, és szép lassan eltűnik az egész. Azonban jött Alex Jones, aki a rákövetkező években egyre hangosabban terjesztette több milliós közönségének az elméletet, és emiatt a hisztéria csak felerősödött: 2017-ben már börtönbüntetésre is ítéltek egy nőt, aki halálosan megfenyegette az egyik szülőt.

A szülők végül megelégelték a zaklatást, és elkezdtek visszavágni. Tíz szülő három rágalmazási pert is indított Alex Jones ellen: kettőt Texasban, ahol Jones él és dolgozik, egyet pedig Connecticutban. A pereknek volt egy azonnali hatása: 2018-ban a YouTube, a Facebook, a Spotify és a Twitter is letiltotta Jonest, és törölték az InfoWars minden korábbi felvételét.

„Kevés szörnyűbb ember van nála” – az összeesküvésterjesztő, aki megölt kisgyerekek szüleit zaklatta
Alex Jones egy 2018-as felvételen. Fotó: Tom Williams/CQ Roll Call / GettyImages

A több év óta tartó perek végül tavaly jutottak el oda, hogy Connecticutban és Texasban is kimondták a bíróságok, hogy Jonesnak kártérítést kell fizetnie rágalmazás miatt a családoknak az általa terjesztett összeesküvés-elméletek miatt.

Megfizet a hazugságokért

Hogy pontosan mekkora összeget is kell majd fizetnie kártérítésként és büntetésként, arról esküdtszékek döntenek a két államban. A három per közül az első július végén kezdődött, és augusztus első hetében ért véget. A tárgyaláson maga Jones is megjelent, és a tárgyalóteremben kénytelen volt személyesen is találkozni az egyik megölt kisgyerek, Jesse Heslin szüleivel, akik 150 millió dollárt követeltek tőle az általa hirdetett összeesküvés-elméletek okozta traumák miatt.

Jones kénytelen volt tanúskodni is, és a bíróság előtt már egészen más véleményen volt a lövöldözésről. Mint monda, már elfogadta, hogy az valóban megtörtént, közölve, hogy felelőtlenség volt tőle, hogy mást állított. A műsorvezető hozzátette:

Különösen azóta, hogy találkoztam a szülőkkel. Száz százalékig megtörtént. A média nem engedi, hogy visszaszívjam.

A szülők közölték, hogy a bocsánatkérés már nem elég számukra. Az apuka, Neil Heslin elmondta, hogy az élete „maga a pokol” lett az összeesküvés-elmélet miatt, és hozzátette:

Alex kezdte ezt a harcot, és én fogom befejezni.

Az anya, Scarlett Lewis elmondta, hogy halálfélelemben élt, miután olyan fenyegető e-maileket kapott, amikben életének személyes részletei is szerepeltek, a házában kénytelen volt „kifinomult biztonsági rendszert” felszerelni, és úgy alszik, hogy ágya mellett egy pisztolyt, egy gázspray-t és egy kést is tart. Ügyvédjük pedig arról számolt be, hogy miután megérkeztek a tárgyalásnak otthont adó Austin városába, volt egy incidens, ami miatt a szülők végig testőri védelemre szorultak.

„Kevés szörnyűbb ember van nála” – az összeesküvésterjesztő, aki megölt kisgyerekek szüleit zaklatta
Alex Jones. Fotó: Sarah Silbiger/CQ Roll Call / GettyImages

A nő a bíróságon közölte Jonesszal, nagyon jól tudja, hogy Jones tisztában van azzal, hogy ő nem színésznő, aki csak eljátssza a gyászoló anyuka szerepét, és kijelentette, Jones nem fogja abbahagyni a hazugságok terjesztését, csak azért, mert ő arra kéri. Lewis hozzátette:

Hihetetlennek tartom, hogy ezt kell csinálnunk. Hogy itt kell rimánkodnunk, sőt meg kell büntetnünk magát, hogy elérjük, hogy abbahagyja a hazudozást. Szürreális, ami itt történik.

A bíróságon meghallgatták Jonest is, aki még eskü alatt sem mondott igazat. Erre a pert felügyelő bíró hívta fel a figyelmet. Mint mondta, Jones nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy cége csődbe jutott, és nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy a per egy korábbi szakaszában mindenben együttműködött a bírósággal. A bíró közölte Jonesszal:

Eskü alatt vállalta, hogy igazat mond, és ma már kétszer megsértette ezt az esküt. Abszurdnak tartom, hogy újra el kell mondanom, hogy igazat kell mondani, amikor tanúskodik, de mégis ezt teszem: igazat kell mondania, amikor tanúskodik. Ez nem az ön műsora.

Egy másik esetben pedig a szülők ügyvédje megkérdezte Jonest, utalt-e korábban arra, hogy a bírónőnek köze lehet pedofil gyerekkereskedelemhez. Amikor Jones ezt tagadta, az ügyvéd azonnal le is játszott egy InfoWars-videót, amiben pontosan ez történt.

Az ügyvéd közölte azt is, tudja, hogy a per korábbi szakaszában hazudott, amikor azt állította, hogy nem küldött üzeneteket a Sandy Hook-mészárlással kapcsolatban. Mint mondta, ezt onnan tudja, hogy Jones ügyvédje tévedésből elküldte nekik Jones mobiljának minden adatát, amiben benne volt az elmúlt két év összes üzenetváltása, valamint az e-mailváltások is. Majd megkérdezte tőle:

Tudja, hogy mi az a hamis tanúzás?

A végéhez érkező per nagy figyelmet kapott az Egyesült Államokban, a közösségi oldalakon egyes videók több mint tízmilliós nézettséget értek el, egyebek mellett ezeknek a fejleményeknek is köszönhetően. 

Nem sok szörnyűbb ember van Alex Jonesnál

reagált a perre Preet Bharara egykori szövetségi ügyész, aki karrierje során egyebek mellett a New York-i olasz maffia vezetőit és több száz ember haláláért felelős terroristákat ítélt el, valamint a világ leghírhedtebb fegyverkereskedőjének tartott Viktor Butot. 

Az egyik legismertebb amerikai jogász, a főleg szólásszabadsággal kapcsolatos ügyek szakértőjeként ismertté vált Ken White pedig Twitter-oldalán kijelentette:

A Jones-ügy azokra az akciófilmekre emlékeztet, amik végén nem elég, hogy csak lelövik vagy leszúrják a rosszfiút, hanem egyszerre kell lefejezni, felrobbantani és karóba húzni.

 A szülők egyik ügyvédje az esküdteknek kijelentette, Jonesnak meg kell fizetnie a hazugságokért, kijelentve:

A szólás szabad, de a hazugságokért meg kell fizetni. Meg kell fizetni a károkat, amit okoznak. 

Az esküdtek végül augusztus 4-én, csütörtökön úgy döntöttek, hogy Jonesnak 4,1 millió dollárt, azaz átszámítva nagyjából 1,5 milliárd forint kártérítést kell fizetnie a szülőknek. Ez azonban csak a kezdet. Az esküdtek pénteken döntenek arról, hogy mekkora büntető célú kártérítés kifizetésére ítélik Jones. Ez a a várakozások szerint sokkal magasabb lesz, ugyanis az esküdtek akkora összeget határozhatnak meg, amekkorát csak akarnak. 

Jones ráadásul még amiatt is aggódhat, hogy a még hátralévő két másik perben újabb, várhatóan szintén több millió dolláros kártérítés kifizetésére kötelezik őt a bíróságok. 

Nyitókép: Alex Jones egy 2020-as tüntetésen, a texasi Austin városában. Fotó: Sergio Flores/Getty Images

 

#Külföld#alex jones#sandy hook#sandy hook általános iskola#összeesküvés-elmélet#bíróság#per#rágalmazás#iskolai lövöldözés#ma#konteó#egyesült államok#m

Címlapról ajánljuk