külföld

Kínai rakéták csapódtak japán területhez tartozó vizekbe Nancy Pelosi tajvani látogatása után

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 4. 21:08

Kilenc rekétáról lehet szó.

Kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen – közölte csütörtökön a japán védelmi miniszter. Kisi Nobuo tájékoztatása szerint kilenc rakétáról lehet szó, amelyek közül öt Hateruma szigettől délre zuhant a tengerbe. 

A rakétákat a Tajvan körül éles lőszerekkel gyakorlatozó kínai hadsereg indította el. Ez volt az első olyan eset, amelyben kínai rakéták megsértették a japán tengeri gazdasági övezet határát, amely mindössze 370 kilométerre van Tajvantól, írta az MTI.

A japán védelmi miniszter nem akarta bővebben kommentálni a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatot, de azt megjegyezte, hogy 

„országa állampolgárait és biztonságát veszélyeztető, súlyos incidens történt”, ezért Japán diplomáciai tiltakozó jegyzéket juttatott el Kínához.

Tajvan csütörtökön ismét mozgósította elfogóvadászait 22 olyan kínai repülőgép miatt, amely megsértette légvédelmi zónáját, miután az előző nap is hasonló incidens történt. A tajpeji védelmi minisztérium hozzátette, hogy a Kína délkeleti partvidéke mellett található Kinmen szigetek térségében jelzőrakétákkal riasztottak el négy kínai drónt.


A tajvani védelmi tárca tájékoztatása szerint Kína Tajvan környékén csütörtökön 11 Dongfeng típusú ballisztikus rakétát lőtt ki, de ezek magasan repültek a légkörben, és nem jelentettek veszélyt a szigetre.

Caj Jing-ven tajvani elnök válaszul a sziget térségében zajló jelentős kínai hadgyakorlatokra kijelentette, hogy Tajpej nem fog konfliktust provokálni, de határozottan megvédi szuverenitását és nemzetbiztonságát.

Kína csütörtökön kezdett el hadgyakorlatot, amellyel Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnökének tajvani látogatására kívánt reagálni. A Tajvan körül megrendezett katonai műveletek hat különböző zónában, egyes részeken a sziget partjaitól mindössze 20 kilométeres távolságra folynak. Fokozott készültséget rendeltek el a manőverek miatt.

Nyitókép: Hadgyakorlat Tajvanban 2022. július 28-án / MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

#külföld#tajvan#kína#hadgyakorlat#japán

Címlapról ajánljuk