Külföld

Nancy Pelosi megérkezett Tajvanba, Kína már el is indított néhány vadászgépet a sziget felé

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 2. 18:17

Peking szerint a látogatás súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást

Tajvanba látogatott Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke. A lépés hatalmas diplomáciai hullámokat vetett, ugyanis az utazás nyílt támogatást jelent, márpedig Kína ragaszkodik ahhoz, hogy Tajvan hozzájuk tartozik, és elvárja a világtól az „egy Kína”-elv elfogadását (amelyet Oroszország támogat is, erről nemrég Szergej Lavrov beszélt). 

Pelosi már tavasszal szeretett volna Tajvanba menni, de akkor elkapta a koronavírust.

A házelnök helyi idő szerint este háromnegyed 11 előtt ért földet. A leszállást a politikus a Twitteren is tudatta a követőivel, és rögtön leszögezte, hogy az Egyesült Államok megingathatatlan elkötelezettséggel támogatja Tajvan demokráciáját.

Kína nem sokat habozott a válasszal, a sziget felé Szu-35-típusú vadászgépek indultak el, Peking pedig közleményben tudatta, hogy 

Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak. A védelmi minisztérium közölte, hogy a hadsereget a legmagasabb készültségi szintre helyezték, illetve azzal fenyegetett, hogy célzott hadműveleteket hajt végre Tajvan ellen az amerikai politikus látogatása miatt.

Nyitókép: Drew Angerer/Getty Images

#Külföld#nancy pelosi#tajvan#peking#egyesült államok

Címlapról ajánljuk