Külföld

Megölte a kábelszolgáltató szerelője az ügyfelet, utána még ki is számlázták a munkadíjat a halott idős nőnek

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 1. 12:02

Annyira feldühítette a cég eljárása a texasi esküdteket, hogy elképesztő összegre, hétmilliárd dollárra bírságolták őket. A szerelő a gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

Hétmilliárd dolláros, azaz átszámítva több mint 2700 milliárd forintos pénzbüntetés megfizetésére köteleztek egy amerikai kábelszolgáltatót, miután egyik szerelőjük megölte a cég egyik ügyfelét – jelentette a helyi sajtó

Az esküdtszék által megítélt összeget jogi szakértők a vállalatnak küldött üzenetként jellemezték, miután a tárgyalás alatt egyebek mellett kiderült, hogy egy zárt ajtók mögött zajló tárgyaláson hamisított iratokkal próbálták elérni, hogy csak pár száz dolláros kártérítést keljen fizetniük.

Az eset egy 2019-es rablógyilkossági ügyből indult ki, amikor a Spectrum kábelszolgáltató egyik szerelője halálra késelt egy 83 éves texasi nagymamát, egy nappal azután, hogy javításokat végzett nála. Roy James Holden nem dolgozott a gyilkosság napján, de munkaruhájában érkezett vissza a nő lakásába, a cég furgonjával.

A férfi a nő hitelkártyáit lopta el, amivel a gyilkosság után vásárolni ment. Holden bűnösnek vallotta magát emberölésben, és jelenleg életfogytig tartó börtönbüntetését tölti.

A kábelszolgáltató ellen azért indítottak pert, mert súlyos gondatlansággal járultak hozzá ahhoz, hogy a rablógyilkosság megtörténhetett, és azt az esküdtek megalapozottnak ítélték. A tárgyalás alatt kiderült, hogy a Spectrum nem nézte át megfelelően Holden múltját, akiről kiderült, hogy hazudott korábbi munkahelyeiről az önéletrajzában, és ha azt megvizsgálják, nem alkalmazták volna.

Emellett kiderült, hogy a cég nem vette komolyan Holden aggasztó kijelentéseit, amit napokkal a gyilkosság előtt tett. Azokból kiderült, hogy felettesétől pénzt kért kölcsön, orvosi segítséget kért mentális problémái miatt, és jelezte, családi problémái vannak. Ennek ellenére továbbra is kiküldték ügyfelekhez.

A kábelszolgáltató anyacége, a Charte Communication – aminek 2022 második negyedévében 13,6 milliárd dolláros bevétele volt – emellett iratokat hamisítva próbálta elérni, hogy csak egy nagyjából kétszáz dolláros kártérítést kelljen kifizetnie. Ehhez még az áldozat aláírását is odahamisították egy dokumentumra.

Az esküdteket feltehetően az is feldühítette, hogy a kábelszolgáltató a gyilkosság után kiszámlázta a munkatársuk által megölt nőnek a gyilkosa által elvégzett munka költségeit, és heteken át kapta a számlákat.

Az esküdtszék 375 millió dolláros kártérítést ítélt meg a megölt nő családjának, aminek 90 százalékát a cégnek kell megfizetnie. Emellett hétmilliárd dolláros pénzbüntetést szabtak ki. Jogi szakértők az amerikai lapoknak elmondták, ezzel az esküdtek leginkább erős üzenetet küldtek a cégnek, így jelezve, hogy változtatniuk kell üzletvezetési gyakorlataikon.

A cég jelezte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. A fellebbviteli bíróságokon feltehetően jóvá fogják hagyni az ellenük hozott ítéletet, de várhatóan csökkenteni fogják a pénzbüntetést. Az azonban még azok után is jelenős összeg lehet.

Nyitókép: A Spectrum egyik szerelőautója Texasban. Fotó: Cooper Neill/Bloomberg via Getty Images

 

#Külföld#pénzbüntetés#gyilkosság#kábelszolgáltató#szerelő#rablógyilkosság

Címlapról ajánljuk