Külföld

Tüntetők törtek be Bagdad védett zónájába

rtl.hurtl.hu

2022. július 30. 10:38

Pár nappal azután, hogy az iraki parlament épületét foglalták el. 

Tüntetők törtek be szombaton Bagdad erősen őrzött Zöld Zónájába, ezen a héten már másodszor – lehet látni az Euronews YouTube-csatornáján közzétett felvételeken. A videón látni, ahogy több ezer demonstráló vonul a hatalmas betonakadályokkal védett területhez, és a tüntetők örömujjongás mellett ledöntik azokat.


A Kurdistan24 cikke szerint a nagyhatalmú síita hitszónok, Muktada al-Szadr hívei pénteken kezdtek el gyülekezni az iraki főváros egyik terén, és szombat reggel indultak meg a parlament épülete felé, több útakadályt is elbontva. Az oda vezető utakat és hidakat a rendfenntartó erők korábban lezárták a forgalom elől, és betonfalakat húztak fel azokra.

Szerdán Szadr több száz híve jutott be az iraki parlament épületébe, annak ellenére, hogy a rendőrség könnygázgránátok bevetésével próbálta megakadályozni a Bagdadban tüntető hatalmas tömeget, hogy bejussanak a parlamentnek otthon adó Zöld Zónába.

Nyitókép: Tüntetők törnek be a bagdadi Zöld Zónába, 2022 július 30-án. Fotó: Murtadha Al-Sudani/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#irak#bagdad#parlament

Címlapról ajánljuk