Külföld

Egyre kevesebb gázt küldenek az oroszok, lekapcsolja a melegvizet a középületeiben Hannover

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 20:53

Tartalékolnak télre. 

Miután Oroszország drasztikusan csökkentette Németország gázellátását, Hannover városa bejelentette, hogy minden középületben kikapcsolja a melegvíz-szolgáltatást – írja a BBC.

A döntés az uszodákra, a sportcsarnokokra, a tornatermekre is vonatkozik, ahol nem lehet majd meleg vizet használni kézmosásra, zuhanyzásra. Az energiatakarékosság jegyében a nyilvános szökőkutakat is kikapcsolják, és a nagyobb épületekben, például a városházán és a múzeumokban nem lesz éjszakai világítás.

Az Európai Unió megállapodott abban, hogy 15 százalékkal csökkenti az orosz gáz iránti keresletet ezen a télen. Hannover az első nagyváros, amelyik megteszi ezt a lépést.

Belit Onay polgármester elmondta, hogy a cél a város energiafogyasztásának 15 százalékos csökkentése, reagálva a „küszöbön álló gázhiányra", amely jelentős kihívást jelent a nagyvárosok számára.

A szabályok a fűtésre is vonatkoznak: a középületeket áprilistól szeptember végéig nem fűtik majd, a helyiségek hőmérséklete pedig az év többi részében – néhány kivételtől eltekintve – legfeljebb 20 Celsius-fok lehet. Betiltották továbbá a hordozható légkondicionálók és melegítő eszközök használatát is.

A lépés összhangban van azzal a céllal, hogy Németország igyekszik felhalmozni a tél előtt a tartalékokat. Más városok – például a bajorországi Augsburg – már bevezették saját intézkedéseiket, például a nyilvános szökőkutak kikapcsolását.

Nyitókép: Axel Göhns / EyeEm / Getty Images

#Külföld#hannover#németország#gáz#gázszállítás#melegvíz#meleg víz#középületek#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk