Külföld

Észak-Korea ismét nukleáris kísérletet hajthat végre

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 8:17

Az ország újabb szankciókra számíthat, ha végrehajtja a tesztet. 

Észak-Korea akár nukleáris fegyvert is képes bevetni egy esetleges támadás esetén – mondta a Reuters szerint Kim Dzsong Un észak-koreai vezető.

A két Korea közötti fegyverszünet hatvankilencedik évfordulója alkalmából elmondott beszédében az észak-koreai vezető hangsúlyozta, hogy Phenjan ellenségei „a háború szélére sodorják” a két Koreát, egyúttal – most először – bírálta Dél-Korea májusban beiktatott elnökét, Jun Szok Jolt is.

Kim szerint Jun Szok Jol Észak-Korea biztonságát fenyegeti, és elvitatja Phenjan önvédelemhez való jogát.

A vezető emellett az MTI szerint ismét éles szavakkal illette az Egyesült Államokat is, amely szerinte Szöullal karöltve „folytatja veszélyes, törvénytelen és barátságtalan műveleteit”, valamint azt vetette Washington szemére, hogy „démonizálja” Észak-Koreát.

Kitért továbbá a térségben zajló, július 3-án kezdődött és csaknem egy hónapon át tartó haditengerészeti gyakorlatra is és azt állította, hogy a Csendes-óceán pereme (RIMPAC) elnevezésű művelet súlyos fenyegetést jelent országára nézve.

A gyakorlat a legnagyobb a világon, az Egyesült Államok irányítja, és olyan szövetségesei vesznek rajta részt, mint Japán, Dél-Korea, Ausztrália, Új-Zéland, a Fülöp-szigetek, de NATO-szövetségesek is, mint például az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország és Hollandia.

A dél-koreai országegyesítési miniszter, Kvong Jong Sze kedden valószínűsítette, hogy 

a fegyverszünet évfordulóján Phenjan vélhetően nukleáris kísérletet hajt végre, 

jóllehet katonai források szerint erre egyelőre nem utal semmi.

Szerdán a dél-koreai külügyminiszter azt mondta, Phenjan további szankciókra számíthat, amennyiben végrehajtja a tesztet.

Észak-Korea 2006-ban hajtott végre először nukleáris robbantási kísérletet, az ország ellen azóta büntetőintézkedések vannak érvényben.

Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

#Külföld#kim dzsongun#észak-korea#atomfegyver#fenyegetés#kísérlet

Címlapról ajánljuk