Külföld

Egy delfint harapdálja a strandolókat Japánban

rtl.hurtl.hu

2022. július 28. 16:51

Most megpróbálják őt távol tartani az emberektől. 

Úgy tűnik, meg-megharapja az úszókat egy delfin egy japán strandon – írja a Vice.

A delfin legalább hat embert megsebesített a hétvégén a nyugati Fukui prefektúra Koshino strandján – közölték hétfőn a hatóságok. 

Az egyik harapás akkor történt, amikor az úszók megpróbáltak fényképet készíteni az állattal. A helyi média arról számolt be, hogy egy harmadikos kisdiák vérzett, miután a delfin megharapta a bal bokáját. 

Bár a sérülések enyhék, a Koshino strand személyzete szerdán egy olyan gépet állított fel, amely ultrahangos frekvenciákat bocsát ki – ez elriasztja a delfineket attól, hogy az úszók közelébe menjenek. Egy hasonló eszközt néhány héttel korábban egy Koshinóhoz közeli strandon is telepítettek, ahol szintén delfineket láttak. 

Az incidensek némi zavart keltettek, a delfineket ugyanis a legkevésbé sem agresszív teremtményként ismerik, és ritkán fordul elő, hogy indokolatlanul emberre támadnának. 

A strandolók láttak már delfineket úszkálni a Koshino strand közelében, mielőtt az hivatalosan július 9-én megnyílt volna, „de idén ez az első alkalom, hogy egy delfin a sekély vízbe jött” – mondta a VICE World Newsnak Masaki Yasui, Fukui város turizmusfejlesztési osztályának tisztviselője.

Yasui nem tudja, hogy a delfin honnan jöhetett, de hétfő óta nem érkezett a városhoz semmilyen delfinnel kapcsolatos panasz.

Toshihisa Matsudo, a tokiói Shinagawa Aquarium igazgatóhelyettese a VICE World Newsnak elmondta, hogy valószínűleg a vadon élő delfin akkor kezdett el harapni, amikor az úszók elkezdtek vele játszani. Hozzátette, hogy szerinte ez „felháborító" dolog a strandolók részéről.

„A vadon élő delfinek nem fognak szándékosan megtámadni senkit, de több mint 200 kilogrammot is nyomhatnak. Még ha játszanak is, könnyen megsebezhetnek minket” – mondta. 

Matsudo úgy véli, ha a delfinek igazán fájdalmat akarnának okozni – például ha úgy éreznék, hogy a kicsinyük veszélyben van –, akkor a farkukkal ütnének meg valakit, vagy teljes erőből ráúsznának.

Nyitókép: Stephen Frink / Getty Images

#Külföld#delfin#harapás#japán#nyílt víz

Címlapról ajánljuk