Külföld

„Undorító” és „veszélyes” „tiráda” „Putyin szövetségesétől” – reagált a nemzetközi sajtó Orbán Viktor tusványosi beszédére

Mohos MátéMohos Máté

2022. július 27. 11:32

A magyar miniszterelnök fajok keveredését elvető téziseit csak a szélsőjobbos portálok üdvözölték. Amerikai, német, izraeli és ukrán lapok a Putyinnal való szövetségről, antiszemitizmusról, „undorító holokausztviccről”, valamint arról írnak, hogy Magyarország ismét a gonosz oldalt választja, akárcsak 1939-ben.

„Orbánnak nincs jövője Európában” – ezt a Nemzetközi Auschwitz Bizottság elnöke mondta a magyar miniszterelnök tusványosi beszédéről, amelyet ugyanebben a megszólalásban „elfogadhatatlannak” nevezett.

A miniszterelnök július 23-án arról beszélt: „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, és nem is akarunk kevert fajúvá válni”. Szerinte Brüsszel „a Soros-csapatokkal ránk akarja kényszeríteni a bevándorlókat”. A miniszterelnök szavait élesen kritizálta az ellenzék is, sőt Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott, Orbán régi szövetségese is lemondott miatta pozíciójáról.

Azóta a nemzetközi nyilvánosságban is körbement a beszéd, annak ellenére, hogy az ominózus részlet hiányzott a beszéd Deutsch Tamás által szétküldött angol nyelvű változatából

A megdöbbent, felháborodott reakciók pedig nem maradtak el:

  • Az Amerikai Judaista Tanács (ACJ) azt tweetelte: „az ilyen szavak a történelem veszélyes ideológiáira emlékeztetnek, amelyek stigmatizálják és rangsorolják a különböző etnikumokat”.
  • A Bloomberg cikkének címében „tirádának” nevezte Orbán beszédét, és felidézte az antiszemitizmusról szóló korábbi kritikákat a kormány Soros-kampánya kapcsán.
  • A Politico cikke Hegedüs Zsuzsát idézve a „Náci beszéd” felütéssel kezdődik. A cikkben arról írnak, hogy a beszéd változást jelent a minden eddiginél keményebben fogalmazó „szélsőjobboldali” miniszterelnök retorikájában. A luxemburgi külügyminisztert is idézik, aki szerint Orbán csatlakozott a fehér felsőbbrendűség híveihez.
  • A német Bild szerint Orbán „undorító holokausztviccet” sütött el a náci Németországról. Ez már nem a fajvédelemről szóló, hanem az ország gázkorlátozásairól szóló kommentjeire adott reakció. Emlékezetes: Orbán a beszédben többértelműen úgy fogalmazott: „az Európai Bizottság legújabb javaslata, hogy mindenkinek 15 százalékkal csökkenteni kell kötelezően a gázfogyasztását. Nem tudom, ezt hogy kényszerítik ki, »bár erre van német knowhow, úgy értem, régebbről«.” 
  • A Newsweek simán „Putyin szövetségeseként” hivatkozott Orbánra, és arra is emlékeztetett, hogy Donald Trump is támogatásáról biztosította őt az áprilisi választások előtt.
  • A Putyinnal való kapcsolatot hozta szóba a Times of Israel is, szintén szélsőjobboldalinak nevezve Orbánt.
  • „Orbán Viktor rasszista kijelentéseket tett Tusványoson” – a Digi 24 román televízió ezzel a szalagcímmel számolt be Orbán beszédéről.
  • Az ukrán Ukrinform szintén a szélsőjobboldali kifejezést választotta, és arról írt, hogy „botrányba keveredett” a miniszterelnök. Hozzátették: „Emlékezzünk vissza: Magyarország a NATO tagja, de a szélsőjobboldali Orbán hosszú ideje meleg kapcsolatokat ápol Putyinnal, és februárban, nem sokkal az orosz invázió előtt öt órát töltött Moszkvában az orosz vezetővel. A beszéd két nappal azután hangzott el, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meglepetésre Moszkvába utazott, ahol olyan tárgyalásokat folytatott, amelyekben nagyban eltértek a háborúval kapcsolatos európai konszenzustól.”
  • Az Eurointegration a beszédről szóló közlemény szemléjében belinkelte korábbi cikkét, amely szerint „Magyarország ismét a gonosz oldalára áll, mint 1939-ben”.

„Bárcsak ne tette volna ezt”

Voltak azonban, akiknek tetszettek a miniszterelnök szavai. Az amerikai, szélsőjobboldali Breitbart portálon így írtak a miniszterelnök szavairól: „Orbán szerint a jövőben Magyarország keresztény menekülteket fog befogadni a multikulti nyugatról, aztán lezárja a határait”. A lap a beszéd egyetlen kritikáját sem említette, és a fajvédős részről sem ejtett szót.

Rod Dreher az American Conservative-ban pedig azt írta, hogy Orbán szavai erősek, de igazak. A szerző ezután azzal érvelt, hogy az EU legtöbb antiszemita bűncselekményét muszlimok követik el. Szerinte Orbán nem genetikáról, hanem kultúráról beszélt, amikor a fajokról beszélt, a kifejezést pedig pusztán „szimbólumként” használta. Azért zárójelben hozzátette: „bárcsak ne tette volna ezt, mert emiatt nehéz elmagyarázni, valójában mit ért ezen”.

Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

 

#Külföld#orbán viktor#tusványos#beszéd#sajtó#reakció#faj#védelem

Címlapról ajánljuk