Belföld

Erdélyi magyar értelmiségiek tiltakoznak Orbán Viktor tusványosi beszéde ellen

rtl.hurtl.hu

2022. július 27. 15:47

Szerintük ilyen retorikának nincs keresnivalója az erdélyi magyar nyilvánosságban.

Négy erdélyi magyar értelmiségi indított petíciót Orbán Viktor szombati tusványosi beszéde ellen tiltakozva – írja a kolozsvári Főtér.

A miniszterelnök beszédében azt fejtegette, hogy a magyarok nem akarnak „kevert fajúvá” válni, és arról is beszélt, hogy „eljön majd az idő”, amikor származás alapján döntik el, hogy kit engednek be a határon.

Eckstein-Kovács Péter, az RMDSZ egykori politikusa, Fosztó László és Magyari Nándor László szociológusok, valamint Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója azt írták: a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor – ahol a beszéd elhangzott – hagyománya a rendszerváltás első évtizedéig nyúlik vissza, sok demokratikusan gondolkodó, az emberi jogok és méltóság tisztelete iránt elkötelezett közszereplő fordult meg ott. A tábor az idők során egyre inkább a Fidesz rendezvényévé vált, aminek „rituális záróelőadását” Orbán Viktor tartja.

Az erdélyi értelmiségiek szerint az egyoldalú politikai üzenetek, ideológiai elfogultság és pártpropaganda színterévé váló rendezvényen is kirívó az a hangnem, amellyel a miniszterelnök idei előadásában megszólalt. A beszéd szerintük a második világháborúhoz és a holokauszthoz vezető korszak retorikáját idézi, ennek pedig nincs keresnivalója abban az erdélyi magyar nyilvánosságban, ami évszázadok óta az etnikai és vallási tolerancia színhelyeként tekint magára.

Eckstein-Kovács Péter, Fosztó László, Magyari Nándor László és Gáspárik Attila az erdélyi magyarok politikai képviselőinek és médiájának felrója, hogy cinkos módon hallgatnak, ami miatt az egész közösség úgy jelenik meg a romániai nyilvánosságban, mint akik egy ilyen beszédet elfogadnak és támogatnak.

A kedden indított petíciót szerda délután fél négyig valamivel több mint 330-an írták alá.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Belföld#orbán viktor#tusványos#erdély#rasszizmus

Címlapról ajánljuk