Külföld

Egy tíz év alatti holland gyerek is elkapta a majomhimlőt

rtl.hurtl.hu

2022. július 23. 14:36

Egy törökországi nyaralás után. Egy hét alatt teljesen felépült. 

Majomhimlővel fertőződött meg egy tíz évnél fiatalabb holland gyermek egy törökországi családi nyaralás után – írja a DailyMail. Ő az első gyermek, akinél megerősítették az esetet.

A meg nem nevezett kiskorút június végén egy amszterdami gyerekkórházba szállították a kiütései miatt, az esetről készült cikket a holland kórház orvosai csütörtökön az Eurosurveillance című folyóiratban közölték. 

A diagnózist felállító Marceline van Furth azt mondta, azért hozták nyilvánosságra az esetet, hogy „felhívják a figyelmet arra, hogy a majomhimlő gyermekeknél is kialakulhat”.

Az nem világos, hogy a gyerek hogy kapta el a vírust. A szülei szerint a nyaralás alatt nem kerültek szoros kapcsolatba más vendégekkel, és saját törülközőket tettek a székekre, nyugágyakra. A vizsgálatok kizárták, hogy a himlőt bárminemű szexuális visszaélés okozta volna.

Az orvosok húsz elváltozást számoltak meg a gyerek arcán, fülén, alkarján, combján és hátán, de a betegnek nem volt láza és nem duzzadtak meg a nyirokcsomói. Egy héten belül a vírus kimutathatatlan szintre csökkent a szervezetében, és teljesen felépült. A családjának egyik tagja sem lett pozitív majomhimlőre. 

A jelenlegi járványban Amerikában 2500 esetet észleltek, ami a világon a második legmagasabb szám a 3000-et számláló Spanyolország után. Hollandiában 700, míg Törökországban egyetlen esetet észleltek – teszi hozzá a lap. 

Nyitókép: Marina Demidiuk / Getty Images

#Külföld#majomhimlő#holland#törökország#vírus#himlő

Címlapról ajánljuk