Külföld

Visszatért a rettegett betegség: gyermekbénulást kapott egy oltatlan amerikai

rtl.hurtl.hu

2022. július 22. 16:23

Ez az első eset az Egyesült Államokban az elmúlt majdnem egy évtizedben. 

Járványos gyermekbénulásban szenved egy New York-ban élő, oltatlan fiatal felnőtt – közölte az AP amerikai hírügynökség egészségügyi tisztségviselőkre hivatkozva. Ez az első amerikai gyermekbénulásos eset az elmúlt majdnem egy évtizedben.

A beteg – akinek sem a nevét, sem a nemét nem hozták nyilvánosságra – már nem fertőz a vírussal, és a hatóságok még vizsgálják, hogy miként fertőződött meg, és azt is, hogy mások is megfertőződtek-e a vírussal.

Egy járványügyi kutató az esettel kapcsolatban közölte az AP-vel, hogy az eset figyelmeztető jel kellene, hogy legyen az oltatlanoknak.

A gyermekbénulás az 1950-es évek előtt minden évben járványszerűen terjedt az Egyesült Államokban, és rendszeresen több ezer embert, főleg gyerekeket bénított meg. A vírus ellen 1955-ben kezdtek el oltani, és 1979-re hivatalosan is közölték, hogy a betegséget kiirtották az országban.

Az AP cikke szerint azóta csak külföldről érkező utazók vitték be az országban olykor-olykor a vírust, legutóbb 2013-ban, amikor egy héthónapos indiai gyerekben találták meg Texasban. A gyerekben egy, az oltásokban használt vírust azonosítottak.

A mostani eset New York város egy olyan északi külvárosában történt, ahol az utóbbi években erőssé vált az oltásellenesség. Három évvel korábban több mint háromszázan fertőződtek meg ott kanyaróval, ami ellen szintén könnyen hozzáférhető oltás.

Nyitókép: Járványos gyermekbénulásban szenvedő gyerek a lélegzésben segítő vastüdőben, az 1950-es években. Fotó: Kirn Vintage Stock/Corbis via Getty Images

#Külföld#gyermekbénulás#járványos gyermekbénulás#polio#egyesült államok#oltás#oltásellenes#oltatlan

Címlapról ajánljuk