Külföld

Nem állnak meg Ukrajnánál, újabb államból harapna ki egy darabot Oroszország

rtl.hurtl.hu

2022. július 22. 7:00

Ezúttal Moldova a célpont, annak szakadár területére már régóta fáj Moszkva foga.

A hivatalosan el nem ismert szakadár moldáv terület, a Dnyeszter Menti Köztársaság külügyminisztere adott interjút az orosz állami propagandaportálnak, a RIA Novosztyinak. Vitalij Ignatyev ebben arról beszélt, hogy a szakadár állam a 2006-os, megkérdőjelezhető tisztaságú népszavazás eredményének megfelelően függetlenségre, végső soron pedig az Oroszországhoz való csatlakozásra törekszik.

Szerinte a szuverenitás és a köztársaság széles körű elismerése mellett szóló nemzetközi jogi érvek már régóta ismertek, és „aligha van olyan helyzetben bárki, aki megkérdőjelezhetné őket”.

Azért akadnak páran, például az ENSZ, ami még mindig Moldova részének tekinti a térséget.

A terület függetlenségpárti lakói már a Szovjetunió szétesése előtt igyekeztek nagyobb autonómiát kapni, aztán Moldávia 1990-es függetlensége után Transznisztria is kikiáltotta saját önállóságát az egyre erősebb moldovai román nacionalizmus miatt. A moldáv csapatok azonban román segítséggel hamar leverték a szakadárokat, akiknek viszont az oroszok siettek a segítségükre, akik aztán azóta is ott vannak az ismert módon „békefenntartóként”.

A térség egyébként stratégiai szempontból fontos lehet az Ukrajna ellen inváziós háborút folytató Oroszországnak, hiszen a Dnyeszter Menti Köztársaság határos a megtámadott ország délnyugati részével, így Transznisztria bekebelezésével az agresszorok újabb frontot nyithatnak. Korábban az rtl.hu is beszámolt róla, hogy az ukrán hírszerzés szerint Oroszország egyértelmű terveket dolgozott ki Moldova inváziójára, Kijevben úgy számolnak, a Kreml már döntött ebben a kérdésben.

Arról a Fókusz számolt be, hogy Oroszország valahogyan a posztszovjet térség minden konfliktusában benne van.


Nyitókép: Stringer / Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#oroszország#orosz-ukrán háború#moldova#dnyeszter menti köztársaság#transznisztria

Címlapról ajánljuk