Külföld

Olyan hőség van az Egyesült Királyságban, hogy megrongálódott a lutoni repülőtér kifutópályája

rtl.hurtl.hu

2022. július 19. 6:50

A vonatközlekedést is megzavarta a megugró hőmérséklet.

Fokozódik az Egyesült Királyságot sújtó hőhullám, amelynek következtében a vonatok csak lassan közlekednek az országban, más vasúti járatokat töröltek, a kifutópályák megolvadtak, az iskolákat pedig idő előtt bezárták a szélsőséges hőmérsékleti előrejelzések miatt – írja a Sky News.

A lutoni repülőtér kénytelen volt felfüggeszteni a járatokat, mert a magas hőmérséklet miatt megrongálódott a kifutópálya. 

Hétfőn nem sokkal délután 3 óra után minden bejövő és induló járatot felfüggesztettek. Az induló járatok helyi idő szerint 17:40-kor kaptak zöld utat, az érkező járatok pedig nem sokkal 18 óra után indultak újra. A Sky News úgy tudja, hogy néhány járatot a közeli repülőterekre irányítottak át.

A Brit Királyi Légierő is leállította az Egyesült Királyság legnagyobb légi bázisáról, a Brize Nortonból induló és oda érkező járatokat, mert egy katonai forrás szerint megolvadt a kifutópálya. 

Az életveszélyre vonatkozó figyelmeztetések közepette az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Hivatala nemzeti vészhelyzetet hirdetett, a meteorológiai hivatal pedig először adott ki vörös riasztást a rendkívüli hőség miatt.

A hőhullám kedden tetőzik, a West Midlands egyes részein a késő délutáni órákban 39 Celsius-fok körüli maximumok várhatóak.

Az embereket arra kérik, hogy kerüljenek el minden nem létfontosságú utazást, és figyelmeztetik őket, hogy a vonat- és autóutakon jelentős fennakadások várhatók. Az országban sebességkorlátozások lépnek életbe a vasúthálózat nagy részén, mert a hőségben elgörbülhetnek a sínek. 

A Sky News hozzáteszi, hogy néhány kórház lemondta a szakrendeléseket és a műtéteket, mert a rendkívüli hőség miatt a betegek és a személyzet is veszélyben van. 

Nyitókép: Tommy Lee Walker / Getty Images

#Külföld#luton#lutoni repülőtér#hőség#hőhullám#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk