Külföld

Az észak-koreai vezetés szerint az országban hamarosan véget ér a koronavírus-járvány

rtl.hurtl.hu

2022. július 18. 14:28

Valójában nem lehet tudni hányan fertőződtek meg, mert nincs tesztelés.

Észak-Korea jó úton halad afelé, hogy véget vessen az országban dúló koronavírus-járványnak a kommunista állam hírügynökségének hétfői bejelentése szerint.

A KCNA, a központi állami hírügynökség arról tájékoztatott, hogy a mintegy 4,77 millió, április óta regisztrált, „lázas betegséggel küzdő” észak-koreai 99 százaléka felgyógyult.

A fertőzöttekről – a tesztelés hiánya miatt – nem közöltek pontos számot.

Dél-Koreai szakértők szerint Phenjan akár egy hónapon belül is bejelentheti a járvány végét, megkezdve ezzel az előkészületeket a határkereskedelem újranyitása felé.

Észak-Korea május 12-én ismerte el hivatalosan, hogy megjelent az országban a koronavírus, a hatóságok májusban rendkívüli állapotot hirdetettek, és országos zárlatot rendeltek el a járványhelyzet miatt. Május vége óta a hivatalosan közzétett járványügyi adatok javulást mutatnak.

Jóllehet az állami média azt sugallta, a vírus azt követően terjedt el az országban, hogy egyes állampolgárok Dél-Koreából érkező propaganda-léggömbökkel kerültek kapcsolatba, külföldi szakértők azonban úgy vélik, a járvány azt követően jelent meg az országban, hogy az januárban rövid időre megnyitotta Kínával közös határát a teherforgalom előtt.

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

#Külföld#észak-korea#koronavírus-fertőzés#járvány#kim dzsongun

Címlapról ajánljuk