Külföld

Emailben mondott le Srí Lanka elnöke

rtl.hurtl.hu

2022. július 14. 19:41

A parlament elnöke nincs meggyőződve arról, hogy ez hivatalosnak tekinthető.

A parlament elnökének küldött emailben jelentette be lemondását Srí Lanka elnöke, Gotabaja Radzsapaksza – írja a CNN a házelnök hivatalának tájékoztatására hivatkozva. Mint arról korábban a Híradó is beszámolt, a csődbe jutott ország államfője a népharag elől külföldre menekült, a feldühödött tömeg pedig elfoglalta a rezidenciáját.

Mahinda Japa Abejvardenena házelnök hivatala közölte, hogy az emailt nem tudják „névértékén” elfogadni, meg kell győződniük annak jogszerűségéről, ezért megosztották azt az illetékes hatóságokkal, hogy ellenőrizzék. Ha megérkezik a hivatalos megerősítés, akkor pénteken reggel tehetnek bejelentést.

A parlament elnökének hivatala azt is közölte: várják, hogy a lemondó levél papíron is megérkezzen, de ez hosszabb időbe telhet, Radzsapaksza ugyanis Szingapúrban van. A szingapúri külügy tájékoztatása szerint a Srí Lanka-i elnök magánlátogatásra érkezett, nem kért és nem kapott menedéket.

Abejvardenena házelnök bejelentette, hogy a Srí Lanka-i parlament addig nem ül össze, amíg Radzsapaksza hivatalosan be nem nyújtja lemondását. Korábban azzal számoltak, hogy a parlament szombaton elkezdheti az új elnök megválasztásának folyamatát, és július 20-án sor kerülhet rá. A tüntetők viszont továbbra is kitartanak, és az elnök mellett a miniszterelnök távozását is követelik.

Ranil Vikremeszinghe kormányfő csütörtökön felhatalmazta Srí Lanka fegyveres erőit, hogy szükség esetén erővel verjék le a tüntetéseket. A hadsereg szóvivője felszólította a tüntetőket, hogy az erőszak bármilyen formájától tartózkodjanak.

A tiltakozók mozgalmát képviselő ügyvéd közölte, hogy minden elfoglalt épületet vissza fognak adni a hatóságoknak az elnöki titkárság kivételével. Hangsúlyozta, hogy a tiltakozás békés és nincs szándékuk erőszak alkalmazására.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres jelezte: szorosan követi az eseményeket, békés és demokratikus átmenetre szólított fel.

Nyitókép (archív): Tharaka Basnayaka/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#srí lanka#lemondás#gotabaja radzsapaksza#államcsőd

Címlapról ajánljuk