Külföld

Srí Lanka elnöke elmenekült az országból

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 6:29

A Maldív-szigetek felé vette az irányt. 

Srí Lanka elnöke, Gotabaja Radzsapaksza szerdán elmenekült az országból, napokkal azután, hogy tüntetők rohamozták meg az otthonát és a hivatalát, valamint miniszterelnökének hivatalos rezidenciáját a hónapok óta tartó gazdasági válság közepette. A válság súlyos élelmiszer- és üzemanyaghiányt okozott – írja a CNBC.

Az elnök, a felesége és két testőre a Srí Lanka-i légierő egyik repülőgépén a Maldív-szigetek fővárosába, Male városába indult – közölte az egyik névtelenséget kérő forrás.

Radzsapaksza a demonstrációk hatására beleegyezett a lemondásba, Ranil Wickremesinghe miniszterelnök pedig azt ígérte, távozik, amint új kormány alakul.

A törvényhozók megállapodtak abban, hogy a jövő héten új elnököt választanak, de kedden nehezen tudtak dönteni az új kormány összetételéről.

A beígért lemondások nem vetettek véget a válságnak, a tüntetők pedig megfogadták, hogy addig tartják megszállva a hivatalos épületeket, amíg a legfelsőbb vezetők el nem tűnnek. Az emberek napok óta özönlenek az elnöki palotába, többek között medencés bulikat tartanak, és a párnákkal teli ágyakon heverésznek. 

Nyitókép: Andy Buchanan - Pool/Getty Images

#Külföld#gotabaja radzsapaksza#srí lanka#elnök#menekülés#tüntetés

Címlapról ajánljuk