Külföld

A világ leggyorsabb cápája bukkant fel Spanyolország partjainál

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 9:58

A röviduszonyú makócápa akár 4,5 méteres magasságba is ki tud ugrani a vízből. Ezen a területen még soha nem észlelték a jelenlélét. 

A brit Sun számolt be róla, hogy az akár 69 kilométeres óránkénti sebességre is képes makócápát észleltek a spanyolországi Barraf partjainál. A lap szerint ez az első eset, hogy egy olyan cápát regisztráltak itt, ami a vízből 4,5 méteres magasra is képes kiugrani. 

Az állatról múlt héten készítettek képeket a Cetacean Association nevű civil szervezet expedícióján. A körülbelül két méter hosszú makócápa látszólag nyugodtan úszott, és nem tűnt sérültnek. David Jara víz alatti fotós, aki Carlos Molina mellett készítette a képeket, a spanyol El Paisnak úgy nyilatkozott: „Egy nagy fekete, mozgó árnyékot láttunk. Kicsit össze voltunk zavarodva. De hirtelen megláttunk valamit, ami kiállt a tengerből.”

„Először azt hittük, hogy egy naphal, de hamarosan észrevettük a hátúszóját. Aztán megközelítettük, biztonságos távolságban megálltunk, és ő is megközelítette a csónakot. Lenyűgöző volt”  – tette hozzá. A fotós azt mondta: kísértésbe esett, hogy beugorjon a vízbe, és jobb képet készítsen a cápáról, de  tudta, hogy ez „nem lenne helyes”. A csapat először nem tudta, milyen fajról van szó, de később makócápaként azonosították az állatot.


A szervezet szerint az elmúlt tíz év expedíciói során még soha nem találkoztak makócápával a tengerparton. Claudio Barría tengerbiológus megerősítette: 

Nincs feljegyzésem arról, hogy a spanyol Földközi-tengerben a víz alatt készítettek volna videót egy röviduszonyú makóról.

Barria hozzátette, hogy a találkozás jó jel a földközi-tengeri ökoszisztéma tekintetében, mivel 

a röviduszonyú makócápa kritikusan veszélyeztetett faj.

A Wikipédia szerint a röviduszonyú makócápa kozmopolita hal, mivel a Föld összes mérsékelt övi és trópusi tengerében megtalálható. Az Atlanti-óceán nyugati felén, elterjedési területe a Maine-öböltől a Mexikói-öblön és a Karib-tengeren keresztül, egészen Dél-Brazíliáig és Argentínáig tart. Ugyanez óceán keleti felén, Norvégiától a Dél-afrikai Köztársaságig található meg, beleértve az Északi- és Földközi-tengereket is.

Ez a cápafaj egyes források szerint általában 270, míg mások szerint 320 centiméter hosszú, de egyes források szerint akár 380 centiméteresre és 570 kilogramm tömegűre, míg mások szerint 400 centiméteresre és 505,8 kilogramm tömegűre is megnőhet. 275-285 centiméteresen számít felnőttnek. 

Nyitókép: illusztráció, Getty Images

#Külföld#cápa#spanyolország#makócápa#röviduszonyú makócápa

Címlapról ajánljuk