Külföld

Az orosz-ukrán háború miatt fegyveres kiképzést kapnak a lengyel posta dolgozói

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 17:33

A kiképzés célja növelni Lengyelország védelmi készültségét.

A postai dolgozók fegyveres kiképzéséről szóló megállapodást augusztusban fogják aláírni a lengyel hadsereghez tartozó, 2016-ban létrehozott területvédelmi erőkkel (WOT). A postai szolgálat vezetőségi tanácsa által kiadott utasítás szerint a munkavállalóknak meg kell ismerkedniük a fegyverhasználat biztonsági szabályaival és alapvető lövészkészségeket kell szerezniük a tanfolyam során – adta hírül az MTI.

A kiképzés legfőbb célja növelni Lengyelország védelmi készültségét 

– nyilatkozta a WOT szóvivője a Dziennik Gazeta Polska lengyel napilapnak.

A lengyel postának mintegy hetvenezer alkalmazottja van. Az első kiképzési tanfolyamra egyelőre ezer helyszínt jelöltek ki. A részvétel önkéntes. A kiképzést elvégzők egyébként jó eséllyel jelentkezhetnek a WOT egyesületeibe. A lengyel parlament márciusban elfogadta a védelmi kiadások és a hadsereg létszámának növeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében bevezették az önkéntes katonai alapszolgálatot, amely a civilek kiképzésének újabb formája a területvédelmi erők mellett.

Jelenleg a lengyel hadseregben 110 ezer katona szolgál, ez a létszám pedig most tovább fog nőni 30 ezer fővel. A tervek szerint a WOT-ban szolgálók létszámát a jövőben 50 ezerre, míg a lengyel hadseregét 250 ezerre emelnék.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#lengyelország#posta#fegyveres#kiképzés

Címlapról ajánljuk