Külföld

Már tizenegy jelölt pályázik Boris Johnson helyére

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 6:48

Egy napja még csak nyolcan voltak.

Tegnap reggel még csak nyolcan pályázták meg Boris Johnson tisztségét, ma viszont már tizenegyre nőtt a jelöltek száma. A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának illetékes szakpolitikai bizottsága hétfőn ismerteti a várhatóan őszig tartó vezetőválasztási folyamat menetrendjét.

A Konzervatív Párt vezetője, Boris Johnson csütörtökön mondott le, miután az elmúlt hónapok sorozatos belpolitikai botrányai miatt saját kormányának és pártjának magas beosztású képviselői is a távozását követelték.

Lemondásával egyúttal megszűnik miniszterelnöki tisztsége is, de Johnson bejelentette, hogy utódja megválasztásáig ellátja hivatali feladatait.

Vasárnap este bejelentette indulását Liz Truss külügyminiszter is; vele együtt tizenegyre bővült a Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázók száma. Truss mellett a legismertebbek közé tartozik két volt egészségügyi miniszter, Sajid Javid és Jeremi Hunt, valamint Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, aki Javiddal együtt múlt héten lemondott, tiltakozásul a Johnson körül kirobbant botrányok miatt.

Javid és Sunak távozása indította el azt a szinte példátlan lemondási hullámot a brit kormányon belül, amely végül Boris Johnsont is távozásának bejelentésére kényszerítette.

A jelöltek mezőnyében szerepel még Kemi Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár, Penny Mordaunt, a külkereskedelmi minisztérium kereskedelempolitikai államtitkára, Grant Shapps közlekedési miniszter és Nadhim Zahawi pénzügyminiszter. Zahawit Johnson alig négy napja nevezte ki Rishi Sunak helyére.

A hétvégén Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója, Rehman Chishti helyettes külügyi államtitkár és Tom Tugendhat, a londoni alsóház külügyi bizottságának elnöke, a Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb képviselője is közölte, hogy indul a vezetőválasztási versengésben.

Az alsóházi konzervatív frakció legbefolyásosabb szakpolitikai irányadó és végrehajtó testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta 1922 Bizottság hétfőn ismerteti a vezetőválasztás hivatalos menetrendjét.

Nyitókép: Dan Kitwood / Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#boris johnson#konzervatív párt#anglia

Címlapról ajánljuk