Külföld

Már csak ez hiányzott: a gyilkos cápák után jönnek a gyilkos szifonofórák

rtl.hurtl.hu

2022. július 11. 7:42

Ha látnak egy portugál gályát, semmiképp se érintsék meg, mert meghalhatnak.

Ahogy az Egyesült Királyságban egyre melegebb lesz, ami miatt újabb és újabb hőhullámok érik el a szigetországot, úgy jelennek meg az ország strandjainál a gyilkos medúza-szerű lények, az úgynevezett portugál gályák – írta meg a The Sun című brit bulvárlap.

Ez a különleges állat úgy néz ki, mint egy medúza, de valójában nem az, hanem egy szifonofóra. Ezek több egyedből álló telepek, a portugál gálya például négy ilyenből áll, amelyeknek saját fiziológiai funkciójuk van, de önmagában egyik sem életképes. Együtt viszont egyetlen állatként viselkednek. Egy-egy kifejlett példány fogófonalai akár a 30 métert is elérhetik.

A portugál gálya csípése veszélyes, fogófonalainak érintése erős fájdalmat és gyulladást okoz akkor is, amikor az állat már elpusztult. 

Szélsőséges esetben ez szívleálláshoz is vezethet, ezért a szakértők mindenkit arra kérnek, hogy csak kesztyűben és csipesszel nyúljanak a csápra hasonlító fonalakhoz.

A partra vetett portugál gálya – ami a nevét onnan kapta, hogy hasonlít egy 18. századi portugál hadihajóhoz – úgy néz ki, mint egy lila lufi, amin szalagok vannak, ezért a kicsiknek különösen csábító lehet hozzáérni.

Nyitókép: Reinhard Dirscherl / ullstein bild via Getty Images

#Külföld#cápatámadás#egyesült királyság#szifonofóra#medúza

Címlapról ajánljuk