Külföld

Fehér halál: hatalmas cápát észleltek a Casco-öbölben

rtl.hurtl.hu

2022. július 10. 10:14

Az emberre nézve a legveszélyesebb cápafaj.

Nagy fehér cápát észleltek az Egyesült Államokban, Maine állam partjainál, írta meg a NECN.com. A Bobby E nevű, 12 láb, tehát nagyjából 3,6 méter hosszú, felnőtt hímet a héten észlelték a Casco-öböl vizeiben, Harpswell és a Bailey-sziget közelében. Ez közel van ahhoz a helyhez, ahol Maine egyetlen ismert halálos cápatámadása történt még 2020-ban. 

Az Arizonai Állami Egyetem Cápa- és Halvédelmi Laboratóriuma nyomon követte Bobby E-t az Atlanti-óceán partjainál a Casco-öbölig. Idén legalább két másik fehér cápát is észleltek az öbölben.

A fehér cápák mindig is itt voltak 

– mondta James Sulikowski, a laboratórium vezetője a News Center Maine-nek. Hozzátette: most azért észlelnek több cápát, mert jobban a biztonsági körülmények és „több szemünk van a vízben, szóval ez tulajdonképpen jó dolog.”

Sulikowski elmondta, hogy a Maine-i Tengeri Erőforrások Minisztériumával és az Atlanti Fehér Cápák Védelmével együttműködve azon dolgozik, hogy a cápákat Maine partjai mentén különböző technológiai eszközökkel, például szonárral és GPS-eszközökkel lokalizálják.

A 2020-as támadásban egy 63 éves New York-i nő halt meg. A tragédiát követően új cápabiztonsági intézkedéseket vezettek be a maine-i strandokon. A nőt kajakosok vitték ki a partra, de meghalt, mielőtt az elsősegélynyújtók odaértek volna hozzá.

A Wikipédia szerint a fehér cápa a legmagasabban fejlett húsevő cápák közé tartozik. Az embereket ért támadásai miatt ragadványneve a „fehér halál”. A fehér cápa a legnagyobb, ragadozó életmódot folytató porcos hal, és a Földön ezt tekintik az emberre nézve a legveszélyesebb cápafajnak. A Föld összes óceánjában megtalálható, és elsősorban a part menti részeket kedveli. 

Nyitókép: Getty Images

 

 

#Külföld#cápa#fehér cápa#maine#cápatámadás

Címlapról ajánljuk