Külföld

Videón, ahogy tízezrek ostromolták meg szombaton a Srí Lanka-i elnök palotáját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 9. 11:55

A döbbenetes felvételek tanúsága szerint akár százezren is lehettek a gazdasági válság miatt utcára vonult tüntetők, akik közül többen betörtek az elnöki rezidenciára.

Tüntetők törtek be szombaton a Srí Lanka-i elnöki rezidenciára Colombóban, jelentette a CNN. A palota kötül több mint százezren gyűltek össze, Gotabaja Radzsapaksza elnök lemondását követeltve. 

A dél-kelet ázsiai országban hónapok óta tartanak a tízezres tüntetések a gazdasági válság miatt. A válságkezeléssel elégedetlen tüntetők május elején elzavarták az előző kormányt és felgyújtották az akkori miniszterelnök, Mahinda Radzsapaksza (az államfő bátyja) házát is. A jelek szerint szombaton a még mindig hatalomban lévő államfő távozása lehet soron.

Több, Twitteren is megosztott videón látható, amint a tüntetők szombaton áttörték a rendőrség által felállított biztonsági kordonokat, és behatoltak az elnöki palotába.


Az elnök állítólag már nem tartózkodott a palotában, amikor betörtek a tüntetők, az AFP információi szerint még időben kimenekítették. Meg nem erősített jelentések szerint az elnök elmenekült az országból.


Tüntetők a palotában, szelfizés az elnöki baldachinos ágyban:


Tüntetők az elnöki medencében:


Az elnöki palota mélygarázsában:

Csődben Srí Lanka

A 22 millió lakosú dél-ázsiai ország a közelmúlt történetének legsúlyosabb pénzügyi, gazdasági válságát éli át, millióknak okoz gondot az élelmiszer vagy gyógyszer vásárlása. Az üzemanyagkiadást az alapvető szolgáltatásokra korlátozzák. A betegek az üzemanyaghiány miatt nem tudnak kórházba utazni, az élelmiszerárak pedig az egekbe szöktek. A nagyvárosokban a benzinkutaknál órákig kell sorban állni, és várakozás közben gyakoriak a rendőrséggel és a hadsereggel való összecsapások.

Az iskolákat ideiglenesen bezárták. A vonatok számát ritkították, a vonatokon hatalmas a zsúfoltság, rengetegen a kocsik tetején utaznak munkába menet. Az ország tárgyalásokat kezdett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az ország gazdaságának fellendítése érdekében, de Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök szerint az IMF-fel folytatott tárgyalások nehézségekbe ütköznek, mivel nem fejlődő, hanem csődbe ment országként léptek a megbeszélésekbe.

A Srí Lanka nyugati tartományának több rendőrségi körzetében korábban elrendelt kijárási tilalmat szombaton feloldották. Több politikus és a Srí Lanka-i ügyvédi kamara törvénytelennek nevezte a kijárási tilalmat, mondván, hogy nem volt olyan erőszakos eset, amely indokolná az intézkedés elrendelését.

Nyitókép: tüntetők az elnöki palotánál, június 8-án este – Fotó: Tharaka Basnayaka/NurPhoto via Getty Images

#Külföld#srí lanka#válság#ostrom#elnöki palota#colombo

Címlapról ajánljuk