Gazdaság

Csődbe ment az ország, már csak egy napra elég üzemanyaguk maradt

rtl.hurtl.hu

2022. július 6. 6:56

Az IMF-fel tárgyal Srí Lanka, de nincs könnyű dolguk.

Srí Lanka csődbe ment – jelentette ki az ország miniszterelnöke, Ranil Vikremeszinghe kedden a CNN tudósítása szerint. Srí Lanka súlyos gazdasági válságon megy keresztül, millióknak okoz gondot az élelmiszer- és gyógyszervásárlás is.

A kormányfő a parlamentben azt mondta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások bonyolultak, csődbe ment országként adósságfenntarthatósági tervet kell benyújtaniuk az intézménynek, és annak elfogadása után kerülhet sor megegyezésre.

Az ország valutatartaléka mélypontra zuhant, a legszükségesebb importtermékekért, élelmiszerért, gyógyszerekért, üzemanyagért nem tudnak fizetni. Bezártak az iskolák, üzemanyagot csak a létfontosságú szolgáltatók számára biztosítanak. Vasárnap az energiaügyi miniszter közölte, hogy kevesebb mint egy napra elég üzemanyaga maradt az országnak, miközben az élelmiszerárak megemelkedtek. A tárcavezető szerint a nemzetközi válságok, így Oroszország Ukrajna elleni háborúja tovább ront a helyzeten.

A miniszterelnök azt reméli, hogy augusztusban benyújthatják az adósságátrendezésről és –fenntarthatóságról szóló tervet az IMF-nek. Ha megegyezés születik, négy évre szóló átfogó hiteltámogatási programot fognak előkészíteni.

Ranil Vikremeszinghe beszédét az ellenzéki képviselők „Gota go home” (Gota, menj haza) bekiabálásokkal szakították félbe, utalva a jelenlévő elnökre, Gotabaja Radzsapakszára, akinek lemondását hónapok óta követelik a gazdasági helyzet félrekezelése miatt.

A kormányfő szerint év végéig 60 százalékra emelkedhet az infláció. Azt mondta, nehéz és keserű út előtt állnak, de a végén megkönnyebbülés vár rájuk. A brit kormány eközben csak szükséghelyzetben javasolja az utazást Srí Lankára.

Májusban a korábbi miniszterelnöknek, Mahinda Radzsapakszának zavargások közepette kellett távoznia tisztségéből, a tüntetők a házát is felgyújtották.

Nyitókép (archív): Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

#Gazdaság#srí lanka#államcsőd#imf

Címlapról ajánljuk