Külföld

Putyin: Oroszország csak most látott igazán munkához Ukrajnában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 8. 7:20

Az orosz elnök csütörtökön egy parlamenti megbeszélésen azt mondta, hogy Oroszország nem utasítja el a béketárgyalásokat, de minél tovább ellenáll Ukrajna, annál nehezebb lesz tárgyalni.

A parlamenti vezetőknek beszélt az ukrajnai helyzetről az orosz elnök, a csütörtöki találkozón hetek óta először került nyilvánosan szóba a béketárgyalások lehetősége, írja a Reuters.

A több mint négy hónapja tartó háborúról, amit továbbra is különleges katonai műveletnek neveznek Oroszországban, egyebek mellett az alábbiakat mondta Vlagyimir Putyin:

  • „Ma azt halljuk, hogy a csatatéren akarnak legyőzni minket. Mit mondhatnánk? Próbálkozzanak csak!”
  • „Sokszor hallottuk már, hogy a Nyugat az utolsó ukránig harcolni akar velünk. Ez tragédia az ukrán nép számára, de úgy tűnik, hogy minden ebbe az irányba halad.”
  • „Mindenkinek tudnia kell, hogy nagyjából még semmit sem kezdtünk el komolyan.”
  • „Ugyanakkor nem utasítjuk el a béketárgyalásokat. De azoknak, akik elutasítják, tudniuk kell, hogy minél tovább tart [a háború], annál nehezebb lesz tárgyalni velünk.”

Orosz részről hetek óta ez utóbbi volt az első utalás a diplomáciára, miután Moszkva többször is kijelentette, hogy a Kijevvel folytatott tárgyalások teljesen megszakadtak.

Mindeközben Oroszország azzal vádolja a Nyugatot, hogy proxy-háborút folytat ellene azzal, hogy szankciókkal sújtja gazdaságát, és fokozza a fejlett fegyverek szállítását Ukrajnába. Putyin szerint nyilvánvaló, hogy a nyugati szankciók nehézségeket okoznak, „de egyáltalán nem akkorát, amire az Oroszország elleni gazdasági villámháború kezdeményezői számítottak”.

Szergej Mironov, az Egy Igazságos Oroszország párt frakcióvezetője arra biztatta az orosz elnököt, hogy hozzon létre egy külön ügynökséget a megszállt ukrán területek Oroszországba való integrációjának megkönnyítésére – ez az ötlet Putyin ígérete szerint megvitatásra kerül.

Távoli kilátások

Az orosz erők múlt vasárnap fejezték be a keleti Luhanszk régió elfoglalását. Előrehaladásuk azonban sokkal lassabb volt, mint azt sok elemző előre jelezte, és a főváros, Kijev és a második legnagyobb ukrán város, Harkiv elfoglalására tett kezdeti kísérletek során is visszaverték őket.

A béketárgyalásokra való kilátások távolinak tűnnek, mivel Ukrajna vezetése következetesen arról beszél, hogy a megszállókat ki akarják űzni az összes elfoglalt területről. Ukrajna főtárgyalója, Mihajlo Podoljak elutasította Putyin elképzelését, miszerint a Nyugat Oroszország ellen irányuló tervéről lenne szó.

„Nincs semmilyen kollektív nyugati terv. Van viszont egy konkrét hadsereg, amely behatolt a szuverén Ukrajnába, városokat lőtt szét és civileket gyilkolt” – tweetelte Podoljak, aki szerint minden más csak primitív propaganda és Putyin mantrája, a „háború az utolsó ukránig”, újabb bizonyítéka a szándékos orosz népirtásnak.

Podoljak korábban felsorolta, hogy mik Ukrajna feltételei a tárgyalások folytatására: „Tűzszünet. Az orosz csapatok kivonása. Az elrabolt állampolgárok visszatérése. A háborús bűnösök kiadatása. Jóvátételi mechanizmus. Ukrajna szuverén jogainak elismerése.”

Nyitókép: Contributor/Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#vlagyimir putyin#oroszország#ukrajna#béketárgyalás

Címlapról ajánljuk