Külföld

Hatvan lövés érte a férfit, nyilvánosságra hozták a rendőrök testkameráinak felvételeit

rtl.hurtl.hu

2022. július 4. 10:00

Az ohiói rendőrség szerint a Jayland Walker lőtt először, ők csak az életüket féltették. 

A BBC írta meg, hogy az amerikai rendőrség nyilvánosságra hozta az Ohio állambeli Akronban történt üldözésről készült videót. A rendőrök egy fekete férfit több mint 60 helyen találtak el, a férfi életét vesztette. 

A rendőrség állítja, hogy a június 27-én éjszaka, a közúti ellenőrzés során a 25 éves Jayland Walker nyitott először tüzet, és a rendőrök az életüket féltették. A férfinál nem volt fegyver, amikor autójából elfutott, később azonban a rendőrség szerint egy pisztolyt találtak járművében. Akron  polgármestere türelemre intette a helyieket. 

„A videó szívszorító, nehéz feldolgozni” – mondta Daniel Horrigan a felvételek vasárnapi nyilvánosságra kerülése után.

Dave Yost állami főügyész „teljes körű, tisztességes” szakértői vizsgálatot ígért az ohiói Bűnügyi Hivatal részéről, míg az akroni rendőrség külön belső vizsgálatot folytat arról, hogy a rendőrök megsértették-e a szabályzatot vagy az irányelveket. A lövöldözésben részt vevő nyolc rendőrt – akik közül heten fehérek, egy pedig fekete – fizetett szabadságra küldték. Az áldozat családjának ügyvédje szerint a rendőrök még akkor is lőttek, amikor a férfi már a földön feküdt. Derrick Johnson, a Színesbőrű Emberek Előrehaladásáért Országos Szövetség elnöje az esetet gyilkosságnak nevezte. 

Jayland Walker autóját június 27-én, hétfőn 00:30-kor állították meg egy rutinszerű közúti ellenőrzés során. Az autóból lövés hallatszott, és egy közlekedési kamera rögzített valamit, ami torkolattűznek tűnt – közölte Steve Mylett akroni rendőrfőnök az AP hírügynökség szerint. 

A rendőrség testkameráinak felvételei azt mutatják, hogy egy símaszkos személy kiszáll az autóból, és egy parkoló felé fut, a rendőrök körülbelül 10 másodpercig üldözik, majd tüzet nyitottak. A rendőrség közlése szerint az egyik rendőr először megpróbált kábítófegyvert használni, de ez nem járt sikerrel.


Mylett rendőrfőnök szerint az egyik képen úgy tűnik, hogy Walker deréktáji mozdulatot tesz, egy másikon pedig úgy, hogy a férfi egy rendőr felé fordul. Egy harmadik képkocka „a karjának előre irányuló mozgását rögzíti”.

Az autó egyik ülésén, töltött tárral megtalált pisztolyon kívül a közelben találtak egy, a fegyverhez illő töltényhüvelyt is, állítja a rendőrség. 

A videó nyilvánosságra kerülése után a tüntetők békésen vonultak végig Akronon, a városi igazságügyi központ előtt gyűltek össze. A család ügyvédje, Bobby DiCello szerint a rendőrök még akkor is lőttek Walkerre amikor az a földön feküdt, és megbilincselték, mielőtt megpróbálták volna elsősegélyben részesíteni.

A harag rendben van. A düh érthető. Az erőszak nem az. Őrizzük meg Jayland életének méltóságát, miközben békésen követeljük az igazságot számára

– fogalmazott a család a CBS Newsnak.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#ohio#rendőri erőszak#rendőrség#Videó

Címlapról ajánljuk