Külföld

Varga Judit Magyarország közelgő EU-elnökségéről: Ott leszünk Európa színpadán, megkerülhetetlen tényezőként

rtl.hurtl.hu

2022. június 30. 9:25

És 2024-ben hangsúlyosabban mutathatják fel a magyar alternatívát, még ha az nem is a fősodor kedve szerint való az igazságügyi miniszter szerint.

A csütörtöki Magyar Nemzetnek adott interjút Varga Judit, aki Magyarország 2024-eben esedékes EU-elnökségéről is ejtett néhány szót.

„A belgákkal és spanyolokkal együtt alkotunk elnökségi triót, ami azt jelenti, hogy másfél évet kell program szintjén összehangolni. A konkrétumok még nincsenek papírra vetve, ezt ősszel fogjuk megkezdeni a partnerekkel. Bár ilyenkor az egyéni nemzeti érdekek a kompromisszumkeresés miatt valamennyire háttérbe szorulnak, de azért mégis van mód az adott tagállam Európa-felfogásának, a számára kiemelt témáknak a megjelenítésére” – ecsetelte Varga.

„A mi alternatívánkat hangsúlyosabban tudjuk majd felvillantani akkor is, ha az nem a fősodor kedve szerint való. Amellett, hogy igyekszünk nagyon szép magyarországi helyszíneket választani, a magyar gasztronómiát és hazánk különlegességeit is megmutathatjuk majd, és lehetőséget kapunk arra, hogy Magyarország kicsit Európa középpontjába kerüljön. Az elnökségünk idején már húsz éve leszünk az unió tagjai, és éppen a 2024-es EP-választások után vesszük át a stafétát, amikor új bizottsági, európai tanácsi és parlamenti elnököt fog választani az unió. Mi pedig ott leszünk Európa színpadán, megkerülhetetlen tényezőként – ezt a lehetőséget mindenképpen az ország javára kell fordítanunk” – mondta el az igazságügyi miniszter.

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Külföld#eu elnökség#eu#varga judit#igazságügyi miniszter

Címlapról ajánljuk