Külföld

Öt év börtönre ítélték a 101 éves, egykori náci őrt

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 11:50

A férfi tagadta, hogy a sachsenhauseni koncentrációs tábor őre volt. 

Az egykori náci koncentrációs táborok eddigi legidősebb őrét, egy 101 éves férfit ítélték el kedden Németországban: Josef Schütz ötévi börtönbüntetést kapott a Brandenburg an der Havel-i törvényszék bejelentése szerint.

Schütz a sachsenhauseni tábor őre volt 1942-45 között. „Több ezer ember halálában való bűnrészességért” ítélték el.

A vádlott a perben végig tagadta, hogy a tábor őre volt, pedig az ügyészség számos bizonyítékkal támasztotta alá a vádat.

A sachsenhauseni táborban 1936 és 1945 között több mint 200 ezer embert, köztük zsidókat, romákat, ellenzékieket és melegeket tartottak fogva. Tízezrek haltak meg kényszermunka, gyilkosság, orvosi kísérletek, éhség vagy betegségek következtében.

Amikor Josef Schützöt a táborban végzett munkájáról kérdezték, tagadta, hogy tudott volna az ott történtekről, és kitartott amellett, hogy „egyáltalán semmit sem csinált”. Shütz a tárgyalások és az ítélethirdetés alatt mindvégig egy mappával takarta el az arcát. 

Több mint hét évtizeddel a második világháború után a német ügyészek több egykori nácit is bebörtönzését is kezdeményezték. Ehhez egy 2011-es ítélet teremtett precedenst, akkor ugyanis elítéltek egy egykori őrt azon az alapon, hogy Hitler gyilkos rendszerének tagjaként szolgált.

A későn bíróság elé állítottak között volt Oskar Gröning auschwitzi könyvelő és Reinhold Hanning, egykori auschwitzi SS-őr. Mindkettőjüket 94 évesen ítélték el tömeggyilkosságban való közreműködésért, de meghaltak, mielőtt bebörtönözték volna őket.

Nyitókép: Fabian Sommer/picture alliance via Getty Images

#Külföld#náci#josef s#josef shütz#koncentrációs tábor

Címlapról ajánljuk