Külföld

Letartóztattak egy indiai tényellenőrző újságírót egy 2018-as Twitter-poszt miatt

rtl.hurtl.hu

2022. június 28. 9:12

Sajtósok és civil szervezetek is elítélték a rendőrség lépését.

Letartóztattak egy muszlim újságírót Indiában egy 2018-as tweet miatt, írja a Guardian. A hatóságok szerint Mohamed Zubair megsértette a hindu vallást gyakorlókat a közösségi médiumban, ám egy helyi médiaszövetség szerint tudatosan zaklatják a kisebbségi újságírót.

Zubair az Alt News nevű tényellenőrző portál társalapítója, és gyakran felszólal Twitteren az ország muszlim kisebbségének egyre növekvő elnyomása ellen. Két váddal tartóztatták le: mindkettő az ország „vallási harmóniáját” védő törvényre hivatkozik.

Az Alt News másik alapítója arról adott hírt, hogy figyelmeztetés nélkül csaptak le a hatóságok Zubairra. A delhi rendőrség képviselőit nem tudták elérni az ügyben. A Reuters és az ANI szerint amiatt a 2018-as poszt miatt vonták eljárás alá, amiben rosszallta, hogy egy hindu majomisten nevére neveztek át egy hotelt.

Az országban több civil szervezet és újságíró is felszólalt az ügyben. Rana Ayyub, aki korábban többször is magára haragította a szélsőséges hindukat, azt írta: „Zubair gyakran leplezett le álhíreket, és rántotta le a leplet India gyűlöletgépezetéről. Az ország azokat bünteti, akik tudósítanak a visszaélésekről, és dokumentálják azt”.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#india#újságíró#letartóztatás#delhi#rendőrség#twitter#muszlim

Címlapról ajánljuk