Külföld

Három Bayraktar drónt ad ingyen Ukrajnának a török gyártó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 27. 21:08

A Népi Bayraktar közösségi finanszírozási projekt célja az volt, hogy hét nap alatt annyi pénzt gyűjtsenek össze, amiből három drónt tudnak vásárolni az ukrán hadseregnek. Három nap alatt összegyűlt a pénz, a török gyártó azonban azt közölte, hogy inkább ingyen odaadja a három drónt, az összegyűlt pénzt meg inkább fordítsák a háborúban szenvedő ukrán nép megsegítésére.

Szerhij Prytula ukrán showman június 22-én közösségi finanszírozási projektet indított, hogy az ukrán hadseregnek török gyártmányú Bayraktar drónokat vásároljanak. A cél az volt, hogy jótékonysági alapítványa hét nap alatt annyi adományt – 15 millió dollárt – gyűjtsön, ami három Bayraktar TB2 drónra elég.

A „Népi Bayraktar” névre keresztelt projekt sikeresnek bizonyult, Prytula június 24-én Facebookon közölte, hogy három nap alatt összegyúlt a szükséges pénz, sőt még több is, úgy, hogy egy negyedik drónra is futja.


A Bayraktar gyártója, a török Baykar hadiipari cég hétfőn Facebookon bejelentette, hogy nem fogadja el a közösségi adománygyűjtés során összedobott pénzt. A Baykar azt ígérte, hogy ingyen odaad három Bayraktar TB2 drónt az ukrán honvédőknek, cserébe azt kérte, az összegyűlt pénzt inkább fordítsák a háborúban szenvedő ukrán emberek megsegítésére.

Nem ez az első alkalom, hogy közösségi gyűjtés indult Bayraktar drón vásárlására, amit aztán a gyártó inkább ingyen odaadott. Litvániában május végén dobtak össze annyi pénzt, hogy tudjanak venni egy harci drónt az ukránoknak. Amikor ezt a Baykar megtudta, ingyen odaadta a gépet, és azt javasolta, hogy az összegyűjtött pénzt fordítsák humanitárius célokra. 

Nyitókép: Baykar / Facebook

#Külföld#orosz-ukrán háború#bayraktar#drón

Címlapról ajánljuk