Külföld

Ukrajna és Moldova is megkapta az európai uniós tagjelölti státuszt

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 22:20

A döntés várhatóan fel fogja dobni az ukrán hadsereg morálját. 

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról ,jelentette be Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében csütörtökön este.

Charles Michel, a tagállami vezetők csütörtökön kezdődött, kétnaposra tervezett csúcstalálkozón elért megállapodását „történelmi pillanatnak” nevezte, és azt írta: a „mai nap döntő lépést jelent” Ukrajna és Moldova Európai Unió felé vezető útján, írja az MTI.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üzenetében azt írta: a döntés „mindannyiunkat megerősít”. Erősíti az Európai Uniót, de különösen Ukrajnát, Moldovát és Georgiát Oroszországgal szemben, tette hozzá. Utóbbi azonban nem kapott hivatalos tagjelölti státuszt, ehhez átfogó reformokra van szükség az országban.


A Politico tudósításában arról ír: a döntés valószínűleg jelentősen meg fogja emelni az Ukrajnában küzdők morálját. Több EU-s vezető is azt nyilatkozta: a háború nélkül szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy ilyen gyorsan megkapja Ukrajna a jelölti státuszt. Az ülésen Zelenszkij is bejelentkezett videochaten.

Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#ukrajna#eu#jelölt#moldova#georgia#oroszország#tagság#unió

Címlapról ajánljuk