Külföld

Szijjártó Péter az energiaárakról tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 19:00

Hamarosan személyesen is találkoznak.

Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel egyeztetett telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán azt hangsúlyozta: „komoly világpolitikai és világgazdasági kihívásokkal állunk szemben”, ráadásul Európa helyzete még nehezebb, hiszen itt most háború dúl, írja az MTI.

Ez tartósan magas inflációval, kamatokkal és „egekbe szökő” energiaárakkal súlyosbított gazdasági válságot okoz, amelyben további súlyos kérdéseket vet fel a globális minimumadó esetleges bevezetése.

A miniszter azt írta: Antony Blinkennek méltatta az amerikai beruházások fontos szerepét a magyar gazdaságban, hiszen 1700 amerikai vállalat működik Európa legkedvezőbb beruházási környezetében, és mintegy százezer magyar embernek adnak ők munkát. „Jövő héten fontos NATO-csúcs következik Madridban, ott majd személyesen folytathatjuk a konzultációt”, közölte Szijjártó Péter.

Az amerikai külügyminiszter korábban bírálta a magyar sajtószabadság állapotát és a kínai, illetve orosz befolyásszerzést a régióban. Antony Blinken egy online beszélgetésen a Telex kérdésére mondta azt, hogy Kína és Oroszország aktívan ássa alá a demokráciát Közép-Európában, Magyarországon pedig hanyatlik a média sokszínűsége. Szijjárót erre azt mondta az RTL Híradónak: „Orbán Viktor egy demokráciaharcos”.


Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Külföld#szijjártó péter#antony blinken#telefon#tárgyalás#háború

Címlapról ajánljuk