Külföld

Mikuláš Dzurinda: Orbán Viktor politikája vakvágányra vezeti Magyarországot

rtl.hurtl.hu

2022. június 23. 11:23

A volt szlovák kormányfő tudja, hogyan beszélnek Orbánról a nemzetközi politikusok és diplomaták.

Mikuláš Dzurinda egykori szlovák kormányfővel és külügyminiszterrel készített interjút a DennikN. Dzurinda jelenleg az Európai Néppárt politikai agytrösztjét vezeti. A politikus a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió alapítója és elnöke. A párt 2006-ban egyesült a Demokrata Párttal, ezután is ő maradt a pártvezető.

A beszélgetésben szóba került Szlovákia nemzetközi helyzete, ezzel kapcsolatban a korábbi kormányfő egyértelműen fogalmazott: az országot a Nyugat részének tekinti. „Sosem hittem abban, hogy nem Nyugathoz tartozunk, de nem hittem abban sem, hogy valamiféle híd lennénk a Nyugat és a Kelet között, mint ahogy Ján Čarnogurský állította. Sosem bíztam ezekben a gondolatokban, sosem mondott nekem semmit” – fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy vannak olyan politikusok – például Orbán Viktor –, akik épp ezzel a gondolattal dolgoznak, kifejtette: erről vitázott Orbánnal a Postoj hasábjain. 

Ő ezt sosem gondolta komolyan. Minden, amit csinál, egyetlen célt követ, hogy megerősítse a hazai pozícióit. Orbán Viktor, öreg barátom úgy tett, mintha vitázott volna velem, és megmosolyogtató volt számomra, mikor a V4-et igyekezte a németek és a franciák alternatívájaként megfogalmazni. 

Hozzátette: „Viktor talán nem tudja, hogy Lengyelország teljesen másként viszonyul a Kremlhez, mint ő? Hogyan állhatott elő ezzel, ha ezt tudta? Vagy talán nem tudta? Ez az egész az elejétől kezdve svindli volt. Megfogható, tetten érhető svindli.”

Arról is beszélt, hogy Orbán számára a közép-európai alternatíva ötlete legfeljebb két hétig lett volna kézzelfogható, „míg otthon profitál belőle. Ő ezt a gondolatot csak fel akarta használni, vissza akart vele élni belpolitikai célokat követve, ez minden. Mély meggyőződésem, hogy politikai koncepcióként ebben sosem hitt, nem hihetett.”

Mikulas Dzurinda úgy látja: Orbán Viktornak végeredményben nem éri meg, hogy kizárólag a belpolitikára épít. A volt szlovák kormányfő szerint azonban látva a magyar választási eredményeket, rövid- vagy középtávon ez működhet. 

Ez az a klasszikus, robusztus politika, mellyel Mečiar próbálkozott nálunk. Neki ez nem működött túl sokáig, Viktornak tovább tart, de ez vakvágányra vezető út

– fogalmazott, majd arra is kitért, hogy Orbán Európában a perifériára került. Szóba került, hogy ennek ellenére Magyarország továbbra is hozzájut az uniós forrásokhoz, ereje pedig akkora, hogy az EU-s szankciós listáról lekerült Kirill pátriárka. Dzurinda szerint ez nem olyan nehéz, amíg a nemzetközi biztonságpolitikában a konszenzus szabálya érvényes. „Ezt megteheti Szlovákia is, vagy akár Ciprus, mert ez az egyhangúságról szól. Orbán ezt eszközként használja, amivel sakkban tarthat másokat, és olyan dolgokat szerez meg általa, melyeket előnyösnek érez” – magyarázta, majd kiemelte: abban biztos, hogy Orbán perifériára tolta önmagát.

Tudom, hogy beszélnek Orbánról a nemzetközi politikusok és diplomaták

– fűzte hozzá a politikus, aki szerint ez a perifériára kerülésnek egyelőre még semmi markáns jele nincs, de Orbánra egy egyre erősödő problémaként, nem pedig nem a megoldás részeként tekintenek. Hogy ez elvezethet-e a huxithoz, azaz Magyarország kiválásához az Európai Unióból, Dzurinda azt mondta: „Szeretem Budapestet, a Balatont, a magyar vidéket, és Dél-Szlovákiát. Nagyon óvatos vagyok, hogy ne fessek sötét forgatókönyveket, ha már maga Orbán Viktor ilyeneket fest. Én valahol megállok. Ez pedig ez a pillanat a beszélgetésünkben. Ez nagyon rosszul végződhet Magyarország számára.”

Nyitókép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / Getty Images

#Külföld#mikulas dzurinda#orbán viktor#európai unió#kirill pátriárka#szankciók

Címlapról ajánljuk