Külföld

Riporterek Határok Nélkül: Orosz katonák végeztek ki egy ukrán fotóriportert

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 15:09

Maksz Levin a biztonságára ügyelő katonával együtt egy drónt keresett, amikor elfogták őket.

Orosz katonák végeztek ki egy ukrán fotóriportert – derítette ki a Riporterek Határok Nélkül párizsi székhelyű nemzetközi szervezet. Az összegyűjtött bizonyítékok alapján megállapították, hogy Maksz Levint a biztonságára felügyelő katonával együtt kivallathatták és megkínozhatták, mielőtt meggyilkolták őket a Kijev közelében lévő Moscsun melletti erdőben március 13-án.

Maksz Levint és Olekszij Csernyisovot akkor fogták el az orosz katonák, amikor azt a drónt keresték, amit a fotóriporter a munkájához használt. A Riporterek Határok Nélkül a helyszínen talált bizonyítékok – lőszerek, okmányok, DNS-minták és Levin kiégett autója –, illetve helyszíni fotók alapján rekonstruálták a történteket.

Egy háborúban, amire rányomja bélyegét a propaganda és a Kreml cenzúrája, Maksz Levin és barátja az életével fizetett a megbízható információkért. Tartozunk nekik az igazság kiderítésével, és küzdeni fogunk azért, hogy megtaláljuk azokat, akik kivégezték őket

– közölte Christophe Deloire, a Riporterek Határok Nélkül főtitkára.

A negyvenéves Levin egyike annak a nyolc újságírónak, akik munkavégzés közben vesztették életüket az ukrajnai háborúban. A négygyerekes fotóriporter holttestét április 2-án találták meg. Maksz Levin számos ukrán és nemzetközi médiumnak dolgozott, köztük a Reutersnek, a BBC-nek és az AP-nek.

Nyitókép: Riporterek Határok Nélkül

#Külföld#ukrajna#oroszország#orosz-ukrán háború#riporter#kivégzés

Címlapról ajánljuk