Külföld

Videó: az ukrán aknamező nem tréfa, pórul járt az orosz tank

rtl.hurtl.hu

2022. június 21. 15:17

Egy akna bizony nagyot tud robbanni.

Mind az oroszok, mind az ukránok telepítenek aknamezőket a háború különböző frontjain. Ezek között vannak gyalogsági, valamint tankellenes aknák is. Mindkét típust kevéssel a föld alá ássák, rejtik. Ám míg a gyalogsági akna kisebb robbanóerejű, illetve inkább repeszekkel sebesít vagy öl, tovább kis súlytól is működésbe lép (ha rálép valaki),

a tankellenes aknák csak nagyobb ránehezdő súlytól robbannak fel, vagyis egy gyalogos katona akár rájuk is léphet anélkül, hogy működésbe lépnének.

Továbbá ezeknek az aknáknak a robbanóereje sokkal nagyobb, mint a gyalogsági aknáké. A robbanás ereje leszakíthatja a tank lánctalpát, így mozgásképtelenné téve a páncélost, de akár megsérülhet a tank alján lévő, jóval gyengébb páncélzat is, a tank legénységének sérülését vagy halálát okozva.

Az alábbi videón egy ilyen robbanásra láthatunk példát. Az orosz tank láthatóan nagy sebességgel halad az ukrán szántóföldön, talán fedezéket keres az ukrán tüzérség vagy légierő elől. A nagy sebesség viszont óvatlansággal járhat: valószínűleg olyan területre tévedt, amelyet előzőleg nem aknamentesítettek az utászok. Így viszont a tank aknára téved, ami hatalmas erővel robban fel, füstbe és lángba borítva az egész páncélost.


A tank a robbanás után egyben maradt, de bizonyosan megsérült és valószínűleg mozgásképtelenné is vált.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#akna

Címlapról ajánljuk