Külföld

A finn hadsereg szerint nem szabad több szélerőművet építeni az orosz határra, mert a turbinák akadályoznák a védekezést

rtl.hurtl.hu

2022. június 21. 13:02

A telepítéshez engedélyt kell kérni a fegyveres erőktől, de idén a legtöbbet elutasították.

A finn hadsereg szerint nem szabad több szélerőmű-parkot építeni Kelet-Finnországban, mert a turbinák megzavarhatják a radarok működését az Oroszországgal közös, 1300 kilométer hosszú szárazföldi határ mentén – írta az Euractiv.

Az 50 méternél magasabb vagy a stratégiai területek közelébe tervezett turbinák telepítéséhez eddig is engedélyt kellett kérni a fegyveres erőktől. 

A hadsereg szerint a szélturbinák és a radarberendezés között legalább 40 kilométernek kell lennie. A szélerőművek ugyanis árnyékzónákat hoznak létre, ezek pedig akadályozzák a megfelelő működést. 

Az elmúlt tíz évben a honvédség az esetek 80 százalékában megadta az engedélyt az erőművek telepítésére, de az ukrán háború óta változott a helyzet.

Idén már a legtöbb telepítési kérelmet elutasították.

A döntés miatt várhatóan növekednek majd a különbségek a keleti és a nyugati országrész között, érezhető hatása lehet ugyanis annak, hogy keleten elmaradnak a gazdaságot is pörgető erőmű-telepítések. 

Az Oroszországhoz közelebb lévő finn települések ezért máris kártérítést követelnek a veszteségek fedezésére.

Finnország a felhasznált villamos energia 10 százalékát állítja elő szélenergiával, a cél az, hogy 2025-re elérjék a 27 százalékot. 

Nyitókép: Finn szélerőművek – Fotó: Giles Clarke/Getty Images 

#Külföld#finnország#szélerőmű#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk