Külföld

Történelmi sikert ért el a pártja, mégis lemond Marine Le Pen az elnöki tisztségéről

rtl.hurtl.hu

2022. június 20. 17:34

A parlamenti munkára akar koncentrálni a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke.

Az elmúlt harminchat évben nem ért el annyira jó eredményt a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldal, mint a vasárnapi francia választásokon, Le Pen mégis lemond – írja a Le Monde.

A Nemzeti Tömörülés 89 képviselővel 1986 után először ismét önálló frakciót alakíthat, de Le Pen a parlamenti munkára szeretne koncentrálni, így átengedi a pártvezetést – teszi hozzá a lap. 

A párt majd csak ősszel dönt az új vezetésről. 

A második forduló eredménye

A francia választás második fordulójának hivatalos eredménye szerint Emmanuel Macron elnök pártja és centrista szövetségeseinek Együtt! elnevezésű koalíciója az élen végzett, de elvesztette az abszolút többséget a nemzetgyűlésben.

A kormánypártnak a következő öt évben 246 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol eddig 345 képviselővel rendelkezett. Az abszolút többséghez 289 szavazat szükséges.

A kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítő baloldali szövetség (NUPES) 131 helyet szerzett meg, s ezzel a legfőbb ellenzéki erő lesz a nemzetgyűlésben.

A Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés 89 képviselővel 1986 után először ismét önálló frakciót alakíthat.

A negyedik helyen végzett konzervatív Köztársaságiaknak – akik eddig a legnagyobb ellenzéki frakciót alkották – 61 fős csoportja lesz a parlament alsóházában.

Az új nemzetgyűlés június 28-án tartja alakuló ülését, s kormányátalakítás is várható.

 

 

#Külföld#marine le pen#franciaország#nemzeti tömörülés#párt#pártvezetés#emmanuel macron

Címlapról ajánljuk