Külföld

Elkészült Kína első saját fejlesztésű anyahajója, óriási csinnadrattával adták át

rtl.hurtl.hu

2022. június 17. 18:58

Már három repülőgép-hordozója van az ázsiai szuperhatalom haditengerészetének.

Átadták Kína legfejlettebb repülőgép-hordozóját, amellyel háromra bővült a kínai haditengerészet anyahajóinak száma – adta hírül a CCTV kínai állami hírcsatorna pénteken. A 003-as típusú, Fucsien elnevezésű repülőgép-hordozót Sanghajban bocsátották vízre.

A teljes mértékben kínai tervezésű és gyártású anyahajó a kínai hordozók között az első, amely a korábbi technológiánál gyorsabb, elektromágneses katapult-rendszert használ a repülők indítására.

Ennek a rendszernek további előnye, hogy energiahatékonyabb és kevesebb karbantartást igényel. A másik két kínai hordozóval ellentétben, amelyeknek fedélzetén felfelé ívelt, úgynevezett síugró rámpa található a repülőgépek felszállásához, a Fucsien fedélzete sík.

Elkészült Kína első saját fejlesztésű anyahajója, óriási csinnadrattával adták át
Li Tang/VCG/Getty Images

A CCTV beszámolója szerint a 80 ezer tonnát meghaladó vízkiszorítású anyahajóval jelenleg navigációs és kikötéses teszteket hajtanak végre.

A Fucsien átadását legalább két alkalommal halasztották már el. Az átadást eredetileg április 23-ára tervezték, de ez a koronavírus-járvány miatt Sanghajban alkalmazott lezárások miatt meghiúsult. Egy másik, június 3-ára, a sárkányhajó-ünnepre tervezett átadó ünnepséget indoklás nélkül napoltak el.

Elkészült Kína első saját fejlesztésű anyahajója, óriási csinnadrattával adták át
Li Tang/VCG/Getty Images

A kínai haditengerészet másik két anyahajója közül a 2019 decemberében átadott Santung volt az első kínai fejlesztésű. A legrégebb óta szolgáló, Liaoning elnevezésű hordozót Kína használtan vásárolta 1998-ban Ukrajnától.

Kína legnagyobb riválisának, az Egyesült Államoknak jelenleg 11 repülőgép-hordozó anyahajója van.

Nyitókép: Színfáklyákat lőnek fel a dokk peremén a Fucsien elnevezésű repülőgép-hordozó avatási ünnnepségén Sanghajban 2022. június 17-én. – Fotó: MTI / AP / Hszinhua / Li Kang

#Külföld#kína#anyahajó

Címlapról ajánljuk