Külföld

Videó: esélye sem volt az alacsonyan repülő orosz harci helikopter pilótájának

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 16. 20:46

A Mi-35M típusú harci helikoptert valószínűleg brit hordozható légvédelmi rakétával lőtték ki.

Újabb orosz helikopter lelövéséről jelent meg videó a Twitteren csütörtökön, írja a The Aviationist. A rövid felvételen egy nagyon alacsonyan repülő orosz Mi-35M típusú harci helikopter látható, ami nagy sebességgel halad nyílt mezőgazdasági területek fölött, majd egyszer csak találat éri, lángba borul, és irányíthatatlanul a földbe csapódik. A kilőtt helikopter tűzgolyóvá válva semmisült meg, lángoló roncsaiból hatalmas, sűrű fekete gombafelhő nőtt az égre – a fedélzetén lévők feltehetőleg nem élték túl a zuhanást.

A The Aviationist szerint valamilyen MANPADS (Man-Portable Air Defense System) hordozható légvédelmi rakétával szedték le az orosz helikoptert.

A felvételt valószínűleg egy drónnal készítették az ukránok. A videót kikockázva 13-14. másodpercnél látható, ahogy egy balról érkező rakéta a hajtómű kipufogójának területén (a főrotor tövében) eltalálja a helikoptert.


A felvétel helyszínét szakértők azonosították: a Mi-35M gépet a kelet-ukrajnai Donyeckben, Rivnopil közelében lőtték le. A roncsokról készül fotók alapján minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy az orosz légierő helikopterét érte végzetes találat.


A The Aviationist elemzése szerint a légelhárító rakéta sebessége és a füstnyomok hiánya arra utal, hogy a brit Starstreak rövid hatótávolságú hordozható légvédelmi rendszert használták az ukrán erők a helikopter ellen. Az Egyesült Királyság márciusban szállított ilyen Starstreak MANPADS rakétákat Ukrajnának. 

A Thales brit hadiipari cég által gyártott Starstreak rendszer különlegessége, hogy gyors, hirtelen manőverekre képes vagy erősen páncélozott célpontok elleni harcra fejlesztették ki. A Starstreak lézervezetésű rakétái kicsik, könnyűek és rendkívül gyorsak: a hangsebesség háromszorosával képesek repülni és kiemelkedő pontossággal célba érni. Emiatt szinte semmi esélye nincs ellenük a pilótáknak, ami önmagában komoly lélektani terhet jelent a harctéren, teszi hozzá a The Aviationist.

Hasonló felvételt láthattunk a háború elején, akkor is egy Mi-35-ös helikoptert lőttek ki az ukránok. A Mi-35M a Mi-24 Hind csatahelikopter továbbfejlesztett, korszerű elektronikával, navigációval és szenzorokkal felszerelt verziója.

#Külföld#orosz-ukrán háború#mi-35m#helikopter#lelőtt gép#ukrajna#oroszország

Címlapról ajánljuk