Külföld

Orosz helikopter lelövéséről közölt videót az ukrán sereg

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 5. 11:16

Az alacsonyan repülő Mi-24-es támadó helikoptert telibe találta a légelhárító rakéta, tűzgolyóként csapódott a földnek.

Egy orosz helikopter lelövéséről készült videót tett ki szombat délelőtt az ukrán védelmi minisztérium a hivatalos Twitter-oldalára.

A felvételen az látható, hogy egy Mi-24-es (vagy annak egy későbbi verziója, Mi–35) támadó helikopter (amilyen a magyar légierőnek is van néhány) egyenes vonalban, alacsonyan repül egy mezőgazdasági terület fölött, amikor a kép jobb széléről egy rakéta érkezik és telibe találja a helikoptert.

A gép lángokba borul, majd szinte azonnal le is zuhan, hatalmas tűzgolyóvá válva a földön.


Az nem derül ki az ukrán fegyveres erők közléséből, hogy hol és mikor készült a felvétel. Annyi bizonyos, hogy a felvétel valódi, és tényleg egy orosz gyártmányú csatahelikopter lelövését látni rajta.

Azt sem tudni, hány orosz katona tartózkodott a gépen. A Mi-24-eseket két fő: 1 pilóta és 1 fegyverkezelő vezeti, a kettős pilótafülke mögötti térben 6-8 katona és négy hordágy fér el. A videón látható kilövést feltehetően senki nem élte túl, az akciónak legalább 2, de akár 10-14 halottja is lehet.

Az ukrán poszt szövege: „Így halnak meg az orosz megszállók. Ezúttal egy helikopterben! Dicsőség Ukrajnának és a honvédőknek. Együtt a győzelemért!”

Az orosz katonai veszteségeket is nyomon követő Ukraine Weapons Tracker Twitter-csatorna szombat kora délután egy a fentihez hasonló orosz támadó helikopter roncsáról közölt képet, nem kizárt, hogy ugyanarról a gépről van szó:

Nyitókép: Defence of Ukraine/Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#helikopter#lelőtt gép#oroszország#mi-24

Címlapról ajánljuk