Külföld

Be akart jutni egy orosz kém a háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Büntetőbíróságra

rtl.hurtl.hu

2022. június 16. 16:07

Jelenleg Oroszország ellen nyomoz a szervezet.

Több évre kiterjedő fedősztorit talált ki, és brazil gyakornokként akart beszivárogni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra (ICC) egy orosz kém, Szergej Vlagyimirovics Cserkaszov. A férfi az egyik orosz titkosszolgálat, a GRU ügynöke volt.

„Egy hosszú, több éves műveletről van szó, ami sok pénzbe, időbe és energiába került” – mondta a Reuters hírügynökségnek a holland titkosszolgálat, az AIVD vezetője, Erik Akerboom.

A Viktor Muller Ferreira álnevű kémet végül egy holland reptéren kapták el. Nem kívánatos személynek nyilvánították, és Brazíliába küldték, ahol bíróság elé fog állni.

Sem az ICC, sem az orosz kormány, sem a brazil hatóságok nem kommentálták eddig az esetet. Az AIVD közleményében arról írt, hogy magas szintű fenyegetésként kezelik az esetet.

Azért tárták a nyilvánosság elé az ügyet, mert fel akarják hívni a figyelmet arra, mekkora fenyegetést jelentenek az orosz titkosszolgálatok a nemzetközi intézményekre.

Az ügynök fedősztorija különösen részletes volt: abban problémás gyerekkorról is szó esett, de az állítólagos kedvenc szórakozóhelyét és éttermét is megnevezte Brazíliában. Az elmúlt pár évben összesen húsz orosz kémet utasítottak ki Hollandiából.

Az ICC még márciusban indított nyomozást azzal kapcsolatban, hogy Oroszország követ-e el háborús bűnöket Ukrajnában. Azóta számos beszámoló látott napvilágot civilekre lődöző, kegyetlenkedő orosz katonákról. Egyes egyéneket már el is ítéltek háborús bűnökért Ukrajnában.


Nyitókép: Alex Gottschalk / DeFodi Images via Getty Images

#Külföld#orosz#kém#icc#nemzetközi büntetőbíróság#hollandia#hága

Címlapról ajánljuk