Külföld

Döntött az Európai Bíróság: az osztrákok nem fizethetnek kevesebb családi pótlékot a magyaroknak

Dévai LászlóDévai László

2022. június 16. 12:18

Ez legalább 40 ezer magyar gyereket érinthet.

A három éve bevezetett rendelkezést, miszerint azok a munkavállalók, akiknek a gyermekei más államban élnek, az adott ország árszintjéhez igazított családi juttatásokban részesülhetnek, jogellenesnek találta az Európai Bíróság – írja a HVG. A szabályozás az eltartott gyermek után járó adókedvezményt, a családi bónusz extra juttatást, az egyedüli keresőket illető adókedvezményt, az egyedülálló szülőknek járó kedvezményt és a tartásdíj után járó adókedvezményt is magában foglalta. 

Az Európai Bizottság a törvény miatt kötelezettségszegési eljárást indított, amely most, három évvel a bevezetés után az Európai Bíróság döntésével zárult le.

A szabályozás rengeteg magyart és egyéb nem osztrák állampolgárt érintett és mivel az Ausztriában dolgozók többnyire szegényebb országból érkeznek, így a külföldi munkavállalók a szociális juttatásokból csak nagyon igazságtalan módon részesültek az elmúlt években. Az Európai Bíróság döntése legalább 40 ezer magyar gyereket érinthet.

A bírósági döntés indoklása szerint az uniós jog tiltja a külföldi munkavállalók állampolgárságán alapuló hátrányos megkülönböztetést a szociális biztonság területén. 

A lap ugyanakkor megjegyzi: az Európai Bíróság ítélete nyomán nem fog azonnal emelkedni a családi juttatások összege, ehhez az osztrák kormánynak előbb meg kell változtatnia a rendelkezést. Érdekesség, hogy az EB-t több érintett ország is támogatta az ügyben, de Magyarország nem volt ezen országok között.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Külföld#eu#európai unió#családi pótlék#jogellenes

Címlapról ajánljuk