Külföld

Videó: így harcolnak házról házra az ostromlott Szeverodonyeck ukrán védői

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 16:03

Fejkamerával rögzítették a védők küzdelmét az orosz csapatok ellen. Egy drónfelvétel tanúsága szerint a város már szinte romokban hever.

Ezekben a percekben is zajlik a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck ostroma, amelynek ukrán védőit a város melletti hidak lebombázásával csaknem elvágták az oroszok a külvilágtól. A támadók hatalmas erőket mozgósítottak a Luhanszk megyéhez tartozó város bevételére, mert elfoglalásával Vlagyimir Putyin orosz elnök kihirdethetné a szakadár Luhanszki Népköztársaság, vagyis Luhanszk megye teljes „felszabadítását”.

A gyakorlatban azonban inkább masszív tüzérségi és légicsapásokkal földig rombolják a várost, hogy megkönnyítsék annak elfoglalását.

A Twitteren terjedő, ismeretlen dátummal készített drónfelvétel alapján Szeverodonyeck panelházai közül azért még sok áll, sokat viszont teljesen szétlőttek.


Az ukránok azonban egyáltalán nem hajlandóak feladni a várost. Ezen a fejkamerával készített videón megismerhetjük az elkeseredett városi harc kemény valóságát: a felvétel elején egy ukrán katona éppen csak kihajolva egy résen, fedezékből tüzel a szemközti ház ablakára, ahol valószínűleg oroszok rejtőznek és tűz alatt tartják a raktárszerű épületben meghúzódó ukránokat.


A felvétel következő részében azt láthatjuk, ahogy az ukrán szakasz elhagyja ezt a pozíciót, talán attól tartva, hogy bekerítik vagy tüzérségi csapással elpusztítják őket az oroszok. Ezután fedezékből tüzelnek egy ajtónál az épület egy másik részére, majd bajtársuk fedezőtüze mellett az ukrán katonák futva új pozícióba húzódnak.


Nyitókép: Twitter

#Külföld#orosz-ukrán háború#szeverodonyeck

Címlapról ajánljuk