Külföld

Adathordozók kiszagolására kiképzett kutya buktatta le a Mexikóban bujkáló holland pedofilt

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 18:56

Holland és amerikai civilek segítettek a mexikói ügyészeknek Nelson Maatman elfogásában.

Civil szervezetek és egy adathordozók kiszagolására kiképzett kutya segítségével fogott el a mexikóvárosi ügyészség egy pedofíliával gyanúsított holland férfit – számolt be az Associated Press.

Nelson Maatman teljesen nyíltan hirdette a gyerekek szexuális kizsákmányolását és annyira biztos volt a dolgában, hogy az interneten is beszámolt az általa elkövetett bűncselekményekről, azonban kénytelen volt elmenekülni hazájából az ellene zajló eljárások elől. Azt gondolhatta, hogy szabadon folytathatja tevékenységét a 21 milliós Mexikóvárosban, ahol nem túl acélos a bűnüldözés. Egy embercsempészet ellen küzdő holland szervezet, a Free a Girl azonban megtudta, hogy a férfi Mexikóban van, és segítséget kért egy amerikai aktivistacsoporttól, az Operation Underground Railroad-tól (OUR).

Az OUR-nak sikerült felvenni a kapcsolatot az interneten a gyermekpornográfiával kereskedő férfival, akit lépre csaltak: bár Maatman a címét nem akarta megadni, de beleegyezett, hogy egy benzinkúton találkozzanak vele. A megbeszélt helyszínen azonban a mexikóvárosi ügyészség nyomozói várták, akik pisztolyt és kokaint is találtak nála. A probléma viszont az volt, hogy nem tudták, hol lakik és hova rejtette a pedofil anyagokat.

A nyomozók azonban térfigyelő kamerák segítségével vissza tudták követni a férfi mozgását, amit megkönnyített, hogy Maatman a magas testalkatával és vöröses hajával kitűnt a környezetéből. Miután megszerezték a házkutatási engedélyt, az OUR Hidut küldte segítségül, egy Amerikában kiképzett kutyát, amely az elektronikai eszközökben a túlmelegedés megakadályozására használt trifenilfoszfin-oxidot képes kiszagolni. Az eb kiképzése éppen két héttel korábban fejeződött be, és ez volt az első éles bevetése.


Hidu a lakás több pontján is kiszagolt merevlemezeket, amiket emberek csak nehezen találtak volna meg. A pedofil férfi mobiltelefonját egy szennyeskosárba rejtve találta meg, és egy fali kép mögé felragasztott adathordozóra is rábukkant. Az ügyészek tájékoztatása szerint összesen négy terabájtnyi gyerekpornó-képet találtak Maatman lakásában.

A mexikóvárosi ügyész köszönetet mondott a civileknek és Hidunak a segítségért.

#Külföld#mexikó#pedofília#kutya#nyomozás

Címlapról ajánljuk