Külföld

Átnevezné a WHO a majomhimlőt, hogy mérsékelje a rasszizmust

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 11:15

Nemrég harminc nemzetközi tudós tett közzé egy petíciót, amely a névváltoztatást sürgette. 

Várhatóan átnevezi az Egészségügyi Világszervezet a majomhimlőt annak érdekében, hogy csökkentse a vírust körülvevő stigmát és rasszizmust, hiszen a járvány már nem csak Közép- és Nyugat-Afrikában terjed – írja a Sky News

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója kedden bejelentette, hogy a szervezet a vírus átnevezésén dolgozik, mivel a megbetegedések száma folyamatosan nő szerte a világon.

„A WHO a világ minden tájáról érkező szakértőkkel is együttműködik a majomhimlő vírus, a variánsok és az okozott betegség nevének a megváltoztatásán” – mondta, és hozzátette, a lehető leghamarabb bejelentést tesznek az új elnevezésekről.

A döntés egy héttel azután született meg, hogy több mint harminc nemzetközi tudós írt alá egy nyílt levelet, amelyben kijelentették: 

sürgősen szükség van a vírus nem diszkriminatív, nem megbélyegző osztályozására.

„A médiában és sok tudós között is egyre elterjedtebb a narratíva, ami Afrikához, Nyugat-Afrikához vagy Nigériához köti a jelenlegi globális járványkitörést” – olvasható a petícióban.

A tudósok úgy vélik, hogy az új osztályozásnak figyelembe kell vennie a vírus fejlődését és terjedését a „nemzetekre, földrajzi régiókra, gazdaságokra és emberekre gyakorolt ​​szükségtelen negatív hatások minimalizálása érdekében”.

A petícióban azt is sürgették, hogy a médiumok ne használjanak himlős afrikai embereket ábrázoló képeket, hogy beszámoljanak a nyugati országokban kitört járványokról.

A Sky News hozzáteszi: eddig 39 országban 1600 fertőzést erősítettek meg, és 1500 gyanús esetet regisztráltak. 

Nyitókép: MarioGuti / Getty Images

#Külföld#majomhimlő#who#egészségügyi világszervezet

Címlapról ajánljuk