Külföld

Lengyel EP-képviselő Orbánról: Nem ismerek rá a fiatal liberális demokratára, akit annak idején annyira csodáltunk

rtl.hurtl.hu

2022. június 13. 14:04

Radoslaw Sikorski úgy véli: a mostani nem az a rendszer, amiért a lengyelek és a magyarok egymást követő nemzedékei harcoltak.

Az európai egységnek és szolidaritásnak az használna a legtöbbet, ha a háborúban Ukrajna nyerne, Oroszország pedig veszítene – nyilatkozta a Népszavának Radoslaw Sikorski. A konzervatív lengyel európai parlamenti képviselő, volt külügyminiszter az utóbbi időben többször is érzelemmel telített nyilatkozatokat tett Orbán Viktorról és a Fideszről. Az interjúban elmondta: valóban érzelmes, mert az ukrán nép harcolva védelmezi jogát saját jövője meghatározására, arra, hogy Európát választhassa. 

„Azt gondolom, mostanra az ukrán nemzeti identitás része lett a vágy, hogy korrupciómentes európai demokráciává váljanak. (…) Régi barátom, Orbán Viktor azzal kezdte politikai karrierjét, hogy szenvedélyes beszédet tartott a hős magyar miniszterelnök, Nagy Imre újratemetésén, aki a maga idejének Volodimir Zelenszkije volt. Nagy Imre is megpróbált együtt élni kora realitásával, a Szovjetunióval, de megkísérelte demokráciává tenni Magyarországot. Próbálkozását orosz invázió húzta keresztül és megölték, mint ahogyan Putyin elnök most Zelenszkijtől akar megszabadulni.

 Hol van most az a régi Orbán Viktor?

 – tette fel a kérdést Sikorski.

A képviselő felidézte, hogy Kaczynski és pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) tavaly ősszel két találkozót is szervezett szélsőjobboldali pártokkal, pedig az amerikai kormány akkor már világosan megmondta, hogy invázió készül.

„Tudjuk, hogy a Marine Le Pen elnökválasztási kampányára szánt pénz egy magyar bankon keresztül érkezett, az olasz szélsőjobb pedig egyenesen Moszkvából kapott pénzügyi segítséget. Salvini úr még büszkén hirdette is a Putyin iránti elragadtatását. Ez nem az, amit Orbán Viktornak és nekem tanítottak az oxfordi Pembroke College-ben, ahová ő egy Soros Györgytől kapott ösztöndíj révén jutott el. Egyszerűen nem ismerek rá a fiatal liberális demokratára, akit annak idején annyira csodáltunk.”

Sikorski arról is beszélt, hogy szerinte senkinek a szeme se rebbent volna, ha Orbán azt mondja, egyszerűen be kívánja tartani a Gazprommal kötött, érvényes szerződéseket, hiszen Ukrajna is vesz orosz gázt és a Nyugat-Európa felé továbbított mennyiség után felszámítja a Gazpromnak a tranzitdíjat.

„Ehelyett azonban olyan képet alakított ki magáról, mint aki inkább szimpatizál az agresszor Oroszországgal, mint a védekező Ukrajnával. Például blokkolja az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokat. Tudom, hogy Ukrajna nem Magyarország természetes szövetségese, de mégiscsak egy kiprovokálatlan agresszió áldozata. 

Szóval az érdekelne, hogy kihez húz Orbán Viktor. Az orosz agresszió áldozatához vagy az agresszorhoz?

Az interjúban felmerült, hogy vajon a háború elmúltával helyreállítható lesz-e a lengyel-magyar barátság, amelyet jelenleg megtépáz a magyar kormány Oroszország-politikája, Skorski azonban úgy reagált: semmilyen olyan veszélyt nem lát, amely fenyegetné a két ország hagyományos barátságát. A kormányok politikáját illetően azonban már nem ennyire derűlátó, mert szerinte azok a Kreml eszközkészletét alkalmazzák: fegyverként vetik be a tradicionalizmust, megszállják az állami és magán médiát, elnyomják és politikai célokra használják az igazságszolgáltatást. 

Ez nem az, amiért a magyarok és a lengyelek harcoltak. Nem azért küzdöttünk, hogy lényegében visszaálljon az egypártrendszer. A demokrácia fogalmának legegyszerűbb meghatározása az, hogy olyan rendszer, amelyben megbukhat a kormány.

Nyitókép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Külföld#radoslaw sikorski#orbán viktor#ukrajna#háború#oroszország#lengyelország

Címlapról ajánljuk