Külföld

Négy és fél évet kapott az unokáját halálra késelő Alzheimer-kóros férfi Japánban

rtl.hurtl.hu

2022. június 12. 10:12

Figyelembe vették a 88 éves férfi állapotát, de a bíróság szerint képes volt megítélni cselekedete súlyát.

Négy és fél év börtönre ítélték Japánban azt a 88 éves férfit, aki két évvel ezelőtt megölte 16 éves lányunokáját – számol be a CNN. Az Alzheimer-kórban szenvedő idős férfi beismerte a tettét, de azt állította, hogy nem emlékszik rá. Az ügy komoly figyelmet váltott ki az országban, a bírósági tárgyalást élőben közvetítették.

A gyilkosságot veszekedés előzte meg. Az idős férfi, aki sokat ivott aznap este, egy 17 centis konyhakéssel bement a lány szobájába és többször nyakon szúrta, majd azzal hívta oda a legidősebb fiát, hogy vérbe fagyva találta meg unokáját.

A bírósági tárgyalás legfőbb kérdése az volt, hogy a férfi tudatosan követte-e el a gyilkosságot. Az igazságügyi pszichiáter szakértő szerint szándékában állt ölni és az ügyészek is úgy látták, hogy képes irányítani a cselekedeteit, különbséget tud tenni jó és rossz között. Az ítélet meghozatalkor a bíróság figyelembe vette a férfi betegségét, de azt is, hogy tisztában van tettei súlyával.

A bíró úgy fogalmazott, hogy óvatos döntést hoztak: a vádlott a szellemi kimerültség állapotában volt a bűncselekmény elkövetésekor, nehézséget jelentett számára, hogy megítélje tette következményeit, de ez nem jelenti azt, hogy nem volt képes rá.

A japán társadalomban több mint 20 százalék a 65 év felettiek aránya, a demencia pedig több mint 4,6 millió embert érint az országban. Az általuk elkövetett erőszakos bűncselekmények ritkák, de 2014-ben előfordult hasonló ügy: egy 72 éves demens férfi három évet kapott egy 82 éves nő megfojtásáért.

Illusztráció: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#japán#gyilkosság#emberölés#alzheimer-kór

Címlapról ajánljuk