Külföld

Az orosz állami médiában szóba került, hogy mennyi eséllyel csatolhatnák Kárpátalját Magyarországhoz

rtl.hurtl.hu

2022. június 11. 21:01

A megszólaltatott szakértő szerint ez nincs kilátásban.

A kárpátaljai magyar közösségek „Magyarországhoz csatlakozásáról szóló döntését” fejtegette az orosz állami médiában Vlagyimir Zsarihin, az oroszországi székhelyű FÁK-országok Intézetének igazgatóhelyettese, írja a 24.hu.

Zsarihin azt mondta, nem látja valószínűnek, hogy ilyen döntés születne, és azt is elmondta: „Még nem gondolom, hogy Magyarország kész Ukrajna beleegyezése nélkül, vagyis közvetlen hadműveletek során átvenni az ország magyarok lakta részét. Nem látok ilyen kilátást”.

Hozzátette: nem tartja valószínűnek, hogy Kijev hozzájárulna a területek átengedéséhez. A magyar kormány többször is kifejezte aggodalmait az ukrajnai magyar kisebbség jogairól, különösen az úgynevezett nyelvtörvény kapcsán.

Ezzel, és az oroszok nyomásgyakorlásával Kárpátalján az rtl.hu hosszabb cikkben is foglalkozott. Arról írtunk: a magyar kisebbség elleni nyílt gyűlöletkeltés néhány kisebb, szélsőséges csoportnak tulajdonítható Ukrajnában. Az orosz propaganda pedig évek óta tudatosan, rendszerszinten rájátszik erre.

Nyitókép: Helyszínelő rendőrök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájánál, amelyet ismeretlenek felgyújtottak Ungvár belvárosában 2018. február 27-én hajnalban. Az elkövetők betörték a székház egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épületbe. Fotó: Nemes János / MTI

#Külföld#oroszország#állami média#kárpátalja#fák#kijev

Címlapról ajánljuk