Külföld

Manfred Weber: Orbán Viktor volt az egyik bolond fickó az EU-csúcs asztalánál

rtl.hurtl.hu

2022. június 8. 16:24

Már Navracsics Tibor sem lát sok esélyt arra, hogy kibékülhet a Fidesz és az Európai Néppárt.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és uniós források felhasználásáért felelős miniszter már nem lát most sok esélyt arra, hogy a Fidesz ismét az Európai Néppárt (EPP) tagja legyen – mondta a politikus a Telexnek

Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy történelmi távlatban gondolkodik, ezért azt tartja fontosnak, hogy a két formáció között legyen valamilyen kapcsolat.

A miniszter szerint párkapcsolati fogalmakkal élve most szakítás utáni időszakban van a Fidesz és az Európai Néppárt, ami azt jelenti, hogy egyik félnek sincs túl sok kedve a másikhoz. 

Navracsics Tibor a múlt héten azt mondta az ATV-nek, hogy szeretné, ha valamilyen intézményes kapcsolat létrejönne a Fidesz és a néppárt között. Ekkor még azt sem zárta ki, hogy ismét tag legyen a magyar kormánypárt.

Manfred Weber, az Európai Néppárt múlt héten megválasztott elnöke, a pártcsalád EP-frakcióvezetője ugyanakkor arról beszélt szerdán az Európai Parlamentben, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő megzsarolta az EU-csúcson a többi európai vezetőt, és Vlagyimir Putyin elnök érdekeit képviselte a tárgyalóasztalnál.

Az Euronews tudósítása szerint azt is hozzátette: „azt nem értem, hogy az eddig felszólalók közül miért nem említette senki Orbán Viktor nevét”. 

Szerinte ugyanis mikor az emberek nézik, hogy mi történt a legutóbbi EU-csúcson, akkor azt látják, hogy 

Orbán Viktor volt az egyik bolond figura az asztalnál. 

A néppárti politikus szerint azért fontos ez a kérdés, mert sokak szerint nem elég hatékony az uniós döntéshozatal. Álláspontja szerint módosítani kellene a Lisszaboni szerződést, aminek következtében bizonyos esetekben a tagállamoknak nem lenne vétójoguk. 

Weber már a múlt heti EU-csúcs napján is megfogalmazta véleményét a magyar miniszterelnök viselkedéséről, és azt mondta, „Orbán Viktornak meg kell mutatni, hogy nem ejtheti túszul az EU többi részét”.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Külföld#navracsics tibor#manfred weber#európai néppárt#európai unió#fidesz#orbán viktor

Címlapról ajánljuk